Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare eldningskrav

/
  • Kramfors kommun utökar eldningsförbudet i detaljplanerade områden till att gälla redan från 1 april nästa år.

En rad nya regler om vad du får och inte får göra i Kramfors har beslutats av miljö- och byggnämnden.
Det handlar om "lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön"

Annons

– De gamla reglerna var från 2000 och behöver revideras, säger miljö- och byggchef Siv Sundström.

Ett exempel gäller eldning av löv och gräs på våren. Från och med nästa år gäller eldningsförbudet utomhus från 1 april till 30 september, en månad tidigare än förut.

– Somrarna blir längre och vi vill att folk ska kunna vistas ute på sina tomter, hänga tvätt och fika utan att störas av rök, säger Siv Sundström.

Även räddningstjänsten har ställt sig bakom miljö- och byggnämndens beslut, eftersom eldning på våren ökar risken för gräsbränder.

Siv Sundström säger också att förvaltningen över huvud taget inte gillar när man eldar löv och gräs. Det är helt onödigt och stör andra. Det är bättre om det komposteras, påpekar hon.

I föreskrifterna skärps även reglerna för eldning av fastbränslepannor i villorna inom detaljplanerade områden. Det gäller till exempel vilket bränsle som får användas. Syftet är att undvika att förorenat trä eldas.

– När det gäller eldning för varmvatten sommartid, juni till och med augusti, tillåts det numer bara om man har en miljögodkänd panna eller om den är ansluten till en ackumulatortank.

Inte minst sommartid brukar förvaltningen få en hel del klagomål av grannar som störs av den småskaliga eldningen.

Enligt miljöbalken har kommunerna rätt att sätta upp egna föreskrifter som har samma juridiska verkan som vilken lagtext som helst.

Mer läsning

Annons