Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här syns inte en enda kotte

/
  • Igelkotten verkar ha flyttat från landsbygden in i förorternas trädgårdar.
  • Ådalen är en totalt
  • Per Bengtsson har ingen förklaring till varför det inte finns igelkottar i Ångermanland, när de är ganska vanliga norr och söder om oss.

En stor vit fläck breder ut sig på igelkottskartan.

Annons

Söta igelkottar är det ganska gott om i hela södra Sverige och längs Norrlandskusten.
Men det finns ett undantag – Ångermanland.
Förutom någon enstaka "kotte" i Örnsköldsvik har inga igelkottar setts på många år.

– Varför det blivit så har jag ingen enkel förklaring till, säger Per Bengtsson på Naturskyddsföreningen som hållit i inventeringen.

Tusentals personer har rapporterat om var man sett igelkottar de senaste åren. Tendensen verkar vara att djuret minskat på landsbygden, och i stället blivit urban. Den är nu vanligare i villaträdgårdarna än i jordbrukslandskapet.

Utvecklingen är den samma för många andra arter som vill ha ett mer småskaligt jordbrukslandskap, som tofsvipor, gulsparvar och starar. Många växter och fjärilar har samma utveckling, de försvinner när landskapet blir mer rationellt brukat.

I bland annat Bohuslän och på Gotland, där igelkotten är landskapsdjur, märks en tydlig minskning

– Däremot verkar igelkotten ha ökat längs Norrlandskusten och har nu starka fästen kring många städer. Piteå är till exempel den igelkottstätaste staden i Sverige numer, sett till befolkningsstorleken. Över 300 rapporter kom från Piteå.

Till och med i Gällivare och Kiruna fins det igelkottar, något som tros hänga samman med att den följt med människor. Påpekas ska dock att det inte är tillåtet att flytta och "plantera in" igelkottar.

En annan orsak till att igelkottar minskat på vissa håll kan vara grävlingen.

– De är ju antagonister och finns det många grävlingar minskar igelkotten. Å andra sidan finns inga grävlingar på Gotland och ändå minskar igelkottarna där.

När det gäller Norrland tror man att igelkotten kan gynnas av ett varmare klimat. Den behöver ett antal varma soliga sommardagar för att hinna växa sig så stor att den klarar vintern.

– Den bör hinna bli så stor att den väger minst 700 gram om den ska klara vintern.

Allehanda.se har pratat med ganska många naturintresserade ångermanlänningar och uppfattningen är den samma. Man minns igelkottar från sin barndom i Ådalen, men sedan har de inte synts till på årtionden.

Naturskyddsföreningen har visserligen börjat avsluta sin inventering, men tar gärna emot uppgifter om var igelkottar funnits.

Inte minst gäller det i Ångermanland där det bara noterats fyra rapporter, från Örnsköldsvik, varav bara två är gjorda i år eller i fjol.

Märkligt nog finns 95 iakttagelser av igelkottar i Sundsvall och 28 i Timrå. Likaså syns en hel del igelkottar i Västerbotten.

Igelkottar kan rapporteras på

Mer läsning

Annons