Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har inte laglig rätt att anställa ordningsvakter

Annons
Har inte laglig rätt att anställa ordningsvakter

Nu kommenterar polisen kritiken med anledning av helgens fylleslag och slagsmål i Norrfällsviken.

- Vi har ingen möjlighet att anställa ordningsvakter, det är helt enkelt inte lagligt, säger Roland Ekbäck, närpolischef för Kramfors och Sollefteå närpolisområde.

I måndagens tidning framfördes kritik från både campingägare och ordningsvaktsförening mot att polisen i år inte anställde några ordningsvakter.

- De senaste tre åren har jag anställt så kallade paragraf tre-vakter. Det innebär att de på ett större område får lite mer befogenheter än normalt. Men jag har fått påpekanden från polismyndighetens jurister att det inte är förenligt med författningen att göra så. Jag har helt enkelt gjort fel i tre år, säger Roland Ekbäck.

Lösningen med ordningsvakter har annars varit bra.

- Det har varit billigt för oss och fungerat bra. Jag skulle gärna ha fortsatt men jag måste följa lagen. Såväl campingägarna som ordningsvaktsföreningen vet varför det inte blev några ordningsvakter, det har jag förklarat för dem, poängterar Ekbäck besviket.

Utan möjlighet att anställa ordningsvakter fanns den ordinarie polisstyrkan kvar. Den uppgick till sju polismän efter klockan 22.00.

De hade order att prioritera Norrfällsviken eftersom man visste att det var där det skulle kunna hända någonting.

- Fler poliser än så har vi helt enkelt inte att tillgå i våra polisområden och normalt sett ska det räcka även om det uppenbart inte gjorde det nu.

Roland Ekbäck tycker att det är bedrövligt att det blir så här

- Det har blivit tradition att man ska samlas och supa.

För att ytterligare resurser ska satsas på Norrfällsviken krävs att länspolismyndigheten bedömer firandet där som en länsangelägenhet. Någon sådan bedömning gjordes inte i år.

- Men det kan omprövas, vi vill ju inte att det ska vara dålig ordning, säger Roland Ekbäck.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons