Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här firas valborg i kommunen

Annons
Här firas valborg i kommunen

Idag är det valborgsmässoafton. En märklig dag som får oss att lämna våra räfsor på gården, leta fram tunnaste vårjackan och i skenet en flammande brasa insupa såväl välformulerade vårtal som krutdoft.

Som nästan enda land i världen ställer vi i Sverige på sista april till ett landsomfattande firande. Tal fyllda av framtidstro, kyrkokörens "Sköna maj välkommen..." och "Vintern rasat..." klingar skönt i vårhungriga öron och raketernas vackra regn bidrar till att höja den kollektiva känslostormen.

Visst går det att säga att valborgsmässofirandet innebär en skalömsning i både naturens och människors klädsel - från vinterskrud till vår- och sommarkollektion.

Valborgsmässoftonen infaller alltid i vecka 18 på 121:a dagen. Redan på 1300-talet omtalas valborgsmässan tillsammans med 1 maj som festdagar i köpmännens och hantverkarnas gilleslag. Skolstädernas djäknar inbjöd då flickor till kransgille för att förbereda sin majgrevefest. Under kvällen drog ungdomarna från hus till hus för att uppvakta med sång och dans hos borgarna och i gengäld fick de bidrag till festen.

I de gammaldanska landskapen drog drängar och pigor på liknande sätt från gård till gård för att uppvakta hos bönderna. Drängarna tände eldar för att kalla till samling eftersom överheten förbjudit dem att använda kyrkklockorna till detta ändamål.

Visst gör det ont när knoppar brister och ofta tvekar därför våren. Hur många majbrasor har inte kantats av snöflingor och hur ofta var det inte i barndomen svårt att tända stubinen på smatterbandet för att det ösregnade?

I år tvekar dock inte fru Vår utan har redan anlänt med full fart. Det gör inte nöjet mindre att hälsa henne välkommen. Som vanligt kan man göra det på en mängd ställen i kommunen:

ï Dals kyrka - vårkonsert med Dals Manskör. Vårtal: F Högberg

ï Fiskjaskolan - brasa med kaffeservering

ï Öds kaj, Kramfors - Johan Lindström, vårtal: Ulf Breitholtz

ï GT-lokalen, Kramfors - Svanökören, vårtal: Ove Rackner

ï Bollsta Folkets Hus - Kramfors körsällskap, vårtal: Bengt-Arne Söderström

ï Måvikens Gästhem, Mjällom - Brunos Vårkör, vårtal: Anette Lundkvist

ï Ullångers kyrka - Ullångers kyrko- och hembygdskör, vårtal: Barbro Näsholm

ï Kajen, Vibyggerå - Vibyggerå kyrko- och hembygdskör

ï Sandslån - Bjärtrå kyrkokör

ï Styresholm, Prästmon - brasa med servering, kör

ï Travudden, Skog - Skogs kyrko- och hembygdskör, vårtal: Stina Ekbäck

ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons