Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är tillgången till bredband sämst

/
  • Att dra in bredband kostar i genomsnitt på 20 000 kronor per hus. Spannet är 7 000 till 70 000 kronor.

Tillgången till snabbt bredband varierar mycket kraftigt mellan olika kommuner.
I Västernorrland är läget bäst i Sundsvall och sämst i Kramfors.

Annons

Det visar en sammanställning som Svenska stadsnätsföreningen gjort.

Där kan man se att i Sundbyberg har 92 procent av befolkningen möjlighet att ansluta sig till fiber medan vissa kommuner, som Bräcke, har 0 procents tillgång.

Kramfors kommun ligger inte så mycket bättre till, med 1 procent av befolkningen som kan få snabbt bredband. Med det menar man en hastighet på minst 50 megabit per sekund.

Från regeringens sida är målet att nio av tio hushåll i landet ska ha tillgång till bredband med minst 100 megabits per sekund 2020.

Något som nu oroar många aktörer är risken för minskande EU-bidrag. EU-kommissionen har diskuterat att dra ner det svenska landsbygdsstödet med 20 procent. Under den nuvarande programperioden har 1,3 miljarder i EU-bidrag och svensk medfinansiering satsats på bredband.

Sverige ligger generellt bra till jämfört med många andra länder vilket är en av anledningarna till att en neddragning i stödet diskuteras.

Enligt branschtidningen "På väg" har en hel del av utbyggnaden i Sverige kommit till tack vare att olika byalag engagerat sig, så är det till exempel i både Nora och Nordingrå.

– Vi måste få ut mycket mer fiber i backen. Många kommuner har tänkt att det här nog fixar sig och det är först nu insikten börjar komma att man måste göra något själv, säger Svenska Stadsnätsföreningens vd Mikael Ek till På väg.

I kommuner där det finns förhållandevis många villor blir det dyrare med anslutningen än där det finns många hyreshus. Det är i princip lika dyrt att ansluta en villa som ett hyreshus.

Mikael Ek föreslår bland annat förmånligare möjligheter till ROT-avdrag för anslutningen

Mer läsning

Annons