Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Mjälloms nya bagarstuga – som ska bli ett turistmål

En ny bagarstuga ska föra Mjälloms tunnbröd närmare ursprunget och bidra till att sprida tunnbrödskulturen vidare. Hittills har stugan både genererat ett pris och flera nya besökare.

Annons

Bagarstugan ska utnyttjas både för produktion och som turistmål. När stugan invigdes i juni fick både företaget, Mjälloms tunnbröd, och ägarna, familjen Ullsten, ta emot pris som goda ambassadörer för Kramfors kommun. Priset delades ut av landshövding Gunnar Holmgren. Det nya turistmålet har redan lockat människor från Stockholm, Åland, Karlstad och till och med från Australien.

– Det är viktigt med bevarandet av hantverket. Vi ska se till att fler folk får ta del av kunskapen, annars finns det risk att det försvinner, säger vd Torbjörn Ullsten.

Idén om en bagarstuga väcktes 2011 efter att ha funderat på hur företaget skulle komma närmare sitt ursprung. Det var Torbjörn Ullstens farmor, Rut Viberg, som startade Mjälloms tunnbröd, i just en liten bagarstuga.

– Hon var en modig kvinna. Hon var ensamstående och startade eget företag på 20-talet, berättar Torbjörn Ullsten.

Men allting går inte tillbaka till ursprunget.

– På den tiden körde de ut brödet med häst och vagn. De körde upp till Ångermanälven och åkte sedan vidare med ångbåt till Kramfors, Sollefteå och Lugnvik. Den resan tog två dagar tur och retur, förklarar Torbjörn Ullsten.

Den nya bagarstugan som har blivit ett nytt turistmål i Höga kusten.

De tre fjärdedelar av familjen Ullsten som är på plats för att berätta om bagarstugan är alla överens om vad det bästa med den nya byggnaden är.

– Känslan! Det är så mysigt och luktar så gott, säger marknadschef Ethel Ullsten.

– Känslan som infinner sig på morgonen när man kommer hit och det ryker ur skorstenen. Eller när man tänder den första elden och ser flammorna växa sig större och större. Jag brukar sätta mig på bron och dricka en kopp kaffe, bagarstugan gör det lättare att gå upp på morgonen, berättar Torbjörn Ullsten.

Förutom att bagarstugan i sig inger en viss stämning så framkallar den även många känslor, både hos ägarna och besökarna.

– När man bakar så tänker man "Shit vad kul det är". Det är lätt att bli rörd, den har större betydelse än vad man tror. Och att få se alla andras upplevelser när de bakar. Man blir så glad, säger Ethel Ullsten.

Tre av fyra Ullstenare på bron framför den nya bagarstugan. Från vänster Torbjörn, Ethel och Victoria.

Mer läsning