Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Lugnviks nya samlingsplats

/

Lugnviks IF tar över den nedlagda Lugnviksskolan och flyttar sin verksamhet dit. Föreningens klassiska samlingslokal Olympia är i dåligt skick och rivs.

Annons

I somras hölls den sista terminsavslutningen på Lugnviksskolan. Kramfors kommun och idrottsföreningen har under en tid diskuterat skolans framtid. Det mesta pekar nu på att Lugnviks IF inom kort köper skolbyggnaden av kommunala bostadsbolaget Krambo för en symbolisk summa. Krambo kompenseras sedan ekonomiskt av kommunen med en summa motsvarande skolans bokförda värde.

– Föreningen har en bra idé för vad man vill göra med skolan och vår plan är att de så snart som möjligt ska få bli ägare till den, säger kommunchefen Peter Carlstedt.

Lugnviks IF:s samlingslokal är sedan årtionden den välkända träbyggnaden Olympia. Byggnaden är dock i behov av en omfattande renovering och det finns även misstankar om mögelskador.

– Visst är det vemodigt att Olympia som man växt upp med ska rivas, men det är bara att se verkligheten. Vi har inte råd att göra den renovering som skulle behövas och är tacksamma över hjälpen från kommunen, säger Lars-Åke Eriksson i Lugnviks IF.

Meningen är att kommunen med hjälp av AFA-pengar, som återbetalats då sjukskrivningar varit färre än väntat, ska genomföra rivningarna. Lugnviks IF tar hand om den höga, kortare delen av skolan, medan den andra delen som är lägre och längre kommer att rivas. Föreningen har sökt EU-medel för att anpassa anslutningar för värme, el samt vatten och avlopp då en del av huskroppen försvinner. Dessutom måste en ny yttervägg byggas. Meningen är förändringen från skola till föreningshus ska ske under nästa år.

I den del av huskroppen som behålls finns skolans matsal och kök. Framför allt är det matsalen som är intressant och som kommer att kunna hyras ut och användas för sammankomster av olika slag. Man får därmed en bra ersättare till Olympia som samlingslokal, men det finns även möjligheter att använda lokaler för till exempel styrelserum. Föreningen övertar även skolans gymnastiksal.

– Vi ska också flytta upp ishockeyrinken från den raserade ishallen. På så sätt får vi ett ställe där vi kan erbjuda bra aktiviteter för ungdomarna, säger Lars-Åke Eriksson.

Lugnviks IF kommer att få driftsbidrag för gymnastiksalen på samma sätt som för till exempel idrottshallen i Mjällom. Kramfors kommun diskuterar även framtiden för Torromsskolan med det lokala föreningslivet i Nora med målet att nå en liknande lösning som i Lugnvik.

Mer läsning

Annons