Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han minns rififikuppen i Kramfors

/
  • Rune Lindström på Kramforspolisen var med och utredde rififikuppen mot Ica Kvantum för 20-talet år sedan.
  • Vid rififikuppen mot Ica Maxi i Härnösand tog sig tjuvarna in genom ett hål i taket.
  • Anette Linder Jonsson på Ica Maxi kommer att se över rutinerna för att motverka inbrottsrisken.

Ordet rififikupp får många att tänka på det spektakulära helikopterrånet i Västberga 2009.

I onsdags praktiserades den förslagna inbrottsmetoden i Härnösand.

Men det var inte första gången en liknande händelse inträffade i distriktet.

Annons

För 20-talet år sedan utsattes Ica Kvantum i Kramfors för en rififikupp. Tidigt på morgonen upptäckte personalen ett stort hål i taket när de kom till jobbet. Via en repstege med öglor för att underlätta klättringen hade gärningsmännen tagit sig in i varuhuset och länsat kassaskåpet på ett stort belopp.

Rune Lindström vid polisen i Kramfors var med och utredde inbrottet.

– Det handlade förmodligen om "proffs". De hade antagligen rekognoserat i butiken tidigare och visste exakt var på taket hålet skulle göras.

Det fanns flera larm i butiken, men det utlöstes aldrig. Därför fick inbrottstjuvarna flera timmars försprång.

– Just där de tagit sig in fanns inget larm så de kunde jobba ostört, säger Rune Lindström.

När polisen kom till brottsplatsen med tekniker och flera patruller hängde fortfarande den repstege som tjuvarna klättrat in i butiken på kvar och dinglade i taket.

– Det var en stor utredning och vi ägnade många timmar åt att ringa in gärningsmännen. Vi fick också in tips och fick upp spår som ledde till Stockholm. Men längre än så kom vi aldrig, minns Rune Lindström.

För några år sedan råkade samma affär ut för ett liknande inbrott när tjuvarna tog sig in i butiken genom att klippa upp ett hål i väggen. Den gången stals tobaksvaror till ett stort värde. Inte heller när det gäller den utredningen har polisen kommit någon vart.

Natten mot onsdagen tog sig maskerade inbrottstjuvar in via ett uppsågat hål på Ica Maxi i Härnösand. Men innan dess har distriktet varit förskonade från liknande kupper på flera år.

Rififikupp kallas inbrott då förövare tar sig in genom taket till lokaler eller affärsutrymmen med syfta att stjäla eller råna. Även rånkupper som genomförs genom att förövarna, försiktigt och utan att utlösa larm, tar sig in i lokaler genom väggar eller golv kallas vanligtvis för rififikupper. Ordet kommer från Auguste Le Bretons roman "Du rififi chez les hommes" (1954).

Den största rififikupp som ägt rum i Sverige genomfördes 1993 på Moderna museet. Tavlor och andra konstverk stals till ett värde av 500 miljoner kronor. Det stora helikopterrånet hösten 2009 i Västberga söder om Stockholm räknas också som en rififikupp.

Ronny Fredriksson, på säkerhetsföretaget Securitas, menar att säkerheten hela tiden förbättras, men att man inte helt kan gardera sig mot inbrott.

– Tekniken har förfinats och förbättras. Men brottslingarna letar hela tiden efter gluggar i systemet. För oss gäller det att ligga steget före.

Förstärkningar av svaga punkter kan vara att ytterligare övervakningskameror monteras på strategiska platser eller att bättre larm installeras.

Anette Linder Jonsson, handlare på Ica Maxi, säger att man nu håller på att gå igenom rutinerna så att inte fler rififikupper inträffar.

– Vi jobbar kontinuerligt med säkerheten, nu skall den bli ännu bättre, förklarade hon efter kuppen.

Mer läsning

Annons