Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han känner sig isolerad utan kontaktperson

/
  • Ulf Willén blir stressad av att åka buss vilket gör att han inte åker till sin son i Nyland så ofta som han vill, förut fick han hjälp av sin kontaktperson. I bakgrunden sitter vårdaren Patrik Näslund.

Ulf Willén blev av med sin kontaktperson men fick rätt när han överklagade till förvaltningsrätten. Nu överklagar kommunen beslutet.

Annons

– Det visste inte jag något om, jag har trott att det var över och väntade bara på beskedet om hur mycket tid jag ska få, säger Ulf Willén.

I slutet av förra året överklagade Ulf Willén kommunens beslut om att ta bort hans kontaktperson, förvaltningsrätten gav honom rätt.

Det började för lite mer än ett år sedan då han flyttade till en gruppbostad i Bollstabruk från Kramfors och blev av med sin kontaktperson. Anledningen var att kommunen ansåg att personalen på gruppboendet fyllde samma funktion.

– Men personal är personal och en kontaktperson är en kompis, säger Jan Näsholm som har varit kontaktperson åt Ulf Willén i över tio år.

I juni flyttade Ulf Willén tillbaka till Kramfors och till en egen lägenhet i centrum, högst upp i ett hus, på botten ligger en gruppbostad. Han har inte några vänner, utan den sociala kontakten har han med sin familj. Mamma och syster bor i Malmö och dem pratar han med på telefon, en son bor på ett boende i Nyland och en dotter bor i Kramfors.

– Jag trivs mycket bättre i Kramfors än i Bollstabruk, här är det nära till mitt jobb på Willys där jag säljer bingolotter och min dotter bor här, säger Ulf Willén.

Men han känner sig isolerad och utan en kontaktperson är det svårt att ta sig till evenemang eller fotbollsmatcher som han är intresserad av. Personalen på gruppboendet hjälper till med städning och mediciner, men hinner inte vara ett sällskap.

– Vi kommer upp två-tre gånger om dagen men vi hinner ofta inte stanna mer än en kvart, säger Patrik Näslund, vårdare på gruppboendet och ordförande i föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, Kramfors.

Att umgås i grupp är inte detsamma som att ha en kontaktperson, menar Patrik Näslund. Han tror att det är viktigt för Ulf Willén att ha en person som kan vara ett stöd, det är inte lätt att ha förtroende för skiftande personal.

Carina Eriksson, enhetschef på vuxenenheten i Kramfors, menar att personalen på gruppboendet ska kunna avsätta tid för att vara med Ulf Willén. Enligt lag och rättspraxis har en person på gruppboende inte ha rätt till kontaktperson och därför driver kommunen frågan till högre instans.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för min rätt till kontaktperson, säger Ulf Willén.

Mer läsning

Annons