Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han flyttades när vården blev för dyr"

/
  • En man dog som inte tillräckligt fort fick flytta till särskilt boende för att vården blev för dyr, berättar frustrerad hemtjänstpersonal.

Äldre förflyttas till boende för att vården blir för dyr - trots att de fått löfte om att dö hemma.
Det berättar personal på hemtjänsten i Kramfors.

Annons

Samtidigt får de som vill flytta till samma boende inte plats, därför att det är fullt överallt.

– Men när vården blir för dyr för de som vill dö hemma, då går det att öppna upp platser för att spara pengar.

Anställda inom hemtjänsten som har hört av sig till tidningen känner sig frustrerade över situationen för äldre vårdtagarna i kommunen, men vågar inte gå ut offentligt.

– Det var en äldre som hade fått löfte om att dö hemma, men det dröjde för länge och då kontaktades anhöriga av biståndsenheten som sa att antingen flyttar den äldre till boende eller så drar vi in hemtjänsten, det var från en dag till en annan.

Det är framför allt vården i slutskedet av en person liv som kan innebära personal dygnet runt och ökande kostnader, berättar de.

En brukare kan få vård dygnet runt i cirka två veckor, men sedan börjar biståndshandläggaren skruva på sig för att det kostar, menar personalen.

Det var för tre år sedan som den här situationen började uppstå och då var det några om året som drabbades, men i år är det sju fall som har fått påtryckningar om att flytta, enligt hemtjänstpersonalen.

Sunnebo, ett särskilt boende i Noraström, fick inflyttningstopp förra året, men där har flera platser öppnats för akuta korttidsboende i år. Hur det ska gå när Sunnebo är helt avvecklat, det vet inte personalen.

Att platsbristen på särskilt boende har ökat jobbet för hemtjänsten är de väl medvetna om, alla tillgängliga vikarier jobbar för fullt.

– Det finns färre platser på boende, fler äldre är multisjuka och behöver personal dygnet runt och det tar alla våra vikarier, vilket ökar stressen på arbetsplatsen.

De känner att de måste balansera mellan att vara positiva gentemot de äldre samtidigt som de anser att behandlingen är felaktig. Att flytta den sista tiden skapar otrygghet och ångest för äldre som kanske har bott hemma i 70 år, berättar de.

– Sedan har vi de som är oroliga, rädda, isolerade och ängsliga som inte vill bo hemma, men för dem finns det inte någon plats.

Även om de kan förstå att kommunen måste hålla sin budget, förstår de inte varför äldre blir lovade att dö hemma, men sedan bryts löftet.

– Anhöriga borde kräva mer och inte lita på kommunen, då skulle de äldre få bättre behandling uppifrån.

Mer läsning

Annons