Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnarbetare firade 30 år

Annons
Hamnarbetare firade 30 år

Det har gått 30 år sedan stuveriarbetarna lämnade Transportarbetareförbundet och bildade Hamnarbetareförbundet. Avdelning 40 av förbundet högtidlighöll nyligen detta i samband med årsmötet.

Ett 35-tal medlemmar och pensionerade stuvare hade samlats på avdelningsexpeditionen i bokcaféet på Stationsgatan i Kramfors. I det legendariska hus i förbundets historia där numera också Pizzahuset ligger.

Gunnar Norberg, frontgestalt i förbundet, drog historiken, medan Karl-Axel Sjölund, tidigare ordförande i förbundet, ledde årsmötesförhandlingarna.

Redan på 1950-talet fördes funderingar om att bilda eget förbund på tal. Cirkulär 113, som 1969 togs på Transports kongress, blev dock något av den utlösande faktorn.

- Det handlade om att avdelningarna skulle slås ihop till fem storavdelningar i Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Medelpad och Hälsingland. Stuvarna ansåg att sammanslagningen skulle missgynna dem i frågor om löner, skyddsfrågor med mera, säger Håkan Tjärnberg, ordförande i avdelning 40.

Storstrejken 1970 som varade i 74 dagar var bland annat en följd av missnöjet mot att bilda storavdelningarna.

I november 1971 bildades så Hamnarbetarförbundet med 13 avdelningar från Iggesund i söder till Kalix i norr. Gunnar Norberg, Kalle Nilsson och Olle Wikström var några av de drivande krafterna.

- Vi blev uteslutna ur Transport, de sade att vi var strejkbrytare. När Lo 1974 höjde avgiften för a-kassan från 7 till 12 öre för andra förbund fick vi en höjning från 7 till 40, berättar Håkan Tjärnberg.

Det blev en tuff start för det nya förbundet med en dålig ekonomi.

- Vi hade bara 20000-30000 kronor i kassan. I dag är starka ekonomiskt, säger Håkan Tjärnberg.

Håkan Tjärnberg omvaldes till ordförande i avdelning 40 för ytterligare en tvåårsperiod. I övrigt fick styrelsen följande utseende: Karl Molander, vice ordförande, Mikael Widenblad, sekreterare, Göran Bölin, kassör, Lars Hamberg.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons