Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravstenen stod tom: "Hon skulle gråta obönhörligt om hon visste"

Margareta Nilsson betalar 2 400 kronor var tredje år för att hennes svärföräldrars grav ska underhållas. Men när hennes man åkte till kyrkogården, fanns det bara blommor vid en av de två gravstenarna.

Annons

TV: Margareta måste själv plantera vid gravstenen: "Svärmor har alltid varit jättemån om att det ska vara fint på graven"

Graven är en, men stenarna två. I alla de år som graven har skötts av Nora Skogs församlingshem har det aldrig varit några problem, tills i onsdags.

– När min man kom hem och berättade att den ena gravstenen stod utan blommor tände jag på 55 cylindrar. Minst! Tänk om vi hade bott i Stockholm, då hade vi inte ens upptäckt det, säger Margareta Nilsson.

Hennes man kontaktade Nora Skogs församlingshem direkt.

– De sa att det var olyckligt, men att det inte är de som utför själva tjänsten, återger Nilsson.

Det är Storsjö trädgård och camping som står för underhållet av gravarna. Församlingshemmet skriver avtalen och tar emot betalningen. De anställer sedan Ylva Åberg och Jan Lindqvist från campingen för att plantera och sköta om blommorna.

– Vi får en lista av församlingshemmet på vilka gravar vi ska ta hand om och hur många planteringar det ska vara på vardera grav, förklarar Ylva Åberg.

Margareta Nilsson planterar sin svärmors favoritblomma Borstnejlika.

På årets lista står det att det endast är en grav som ska planteras, vilket i praktiken innebär att det bara är en av gravstenarna som får blommor. Margareta Nilsson säger att hon har betalat för en grav och att det alltid har inneburit att båda gravstenarna fått underhåll. Men förvaltningsassistenten på församlingshemmet, Kerstin Persson, menar någonting annat.

– De har betalat för en grav, då får de också en plantering.

Nu väljer Margareta Nilsson att själv sätta blommorna, utan att först ha tagit kontakt med de ansvariga på Storsjö camping och plantering.

– Skulle jag prata med dem vet jag inte om jag skulle kunna hålla mig i skinnet och prata som folk. Det värsta är att svärmor älskade blommor, hon skulle gråta obönhörligt om hon visste, säger Nilsson.

Jan Lindqvist, Storsjö camping och plantering, menar att situationen är olycklig.

– Det är synd att det ska bli såhär. Skulle det visa sig att det är fel på listan fixar vi det såklart.

Mer läsning