Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslösa toner på Parken

/

Det var mångkulturell dag på Parken i Kramfors under lördagen. Olika kulturyttringar från både nya och gamla invandrargrupper presenterades, och det saknades inte heller svenska inslag.

Annons

– Vi vill visa mångfalden och den rikedom som den tillför samhället i stort och även för Kramfors, säger Thomas Näsholm från arrangerande ABF.

Thomas tyckte också att det var viktigt att bemöta alla dem som anser invandrare vara ett hot och en belastning. Han påpekade dessutom betydelsen av solidaritet.

– Det handlar om att ge och ta. Vi erbjuder fristad åt människor, och får i gengäld så mycket kunskap, språk, mat, musik och kultur.

På programmet stor framför allt dans och musik. Laila Bangoura hade en konstutställning, med motiv huvudsakligen från Afrika. Hon spelade också afrikansk musik, tillsammans med sin man Mohamed.

Det var dessutom dans och musik från Somalia, en workshop i orientalisk dans med Annelie Lindeberg och uppvisning i Capoeira, brasiliansk kampsportsdans.

Mångkultur i Sverige är av gammalt datum, och vår äldsta och största invandrargrupp är finländarna. Finska föreningen var givetvis på plats, och det bjöds på dans till äkta finska tangotoner.

Och naturligtvis var ett svenskt kulturinslag en självklarhet. Sylvia Sandin sjöng svenska visor, både av äldre vispoeter som Evert Taube men även av modernare som Tomas Ledin. Men hon påpekade att den svenska musiken alltid har varit öppen för influenser utifrån, inte minst USA.

Lite senare spelades det dessutom mycket riktigt härlig amerikansk gamm' rock.

Och när dagen blev till mångkulturell afton avslutades programmet med modern rock.

Några bland besökarna undrade varför ingen från kommunens politiska ledning hade infunnit sig.

– Det är synd att inte ta tillfället i akt att träffas över gränserna när det ges tillfälle, sa Michael Steger (M).

Mer läsning

Annons