Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och vemod när Kramfors elever tog studenten

”Sjung om studentens lyckliga dagar”, även om vädret var uselt var det idel solsken bland alla dem som tog studenten i Kramfors. Med släkt och vänner som entusiastiska åskådare tågade avgångsklasserna fram till scenen framför Ådalsskolan. Det hölls tal, det sjöngs, guldkonfetti ströddes, och sedan blev det dags för den traditionella rundan på lastbilsflak.

Annons

- Ett av de bästa studentfiranden hittills, säger Ådalsskolansrektor Mikael Wiklund.

Dagen började med festlunch, sedan blev detstipendieutdelning.

Uppehåll men guldregn över Kramforsstudenter.

En mobil scen hade ställts upp framför Ådalsskolan, och enefter en skred studentklasserna fram och intog scenen. Först ut var Industriprogrammettill tonerna av Kentas ”Just idag är jag stark”. Studenterna frånNaturprogrammet sjöng själva, det gjorde givetvis esteterna också.Fordonsprogrammet ville särskilja sig genom att inte ha någon musik alls, deavstod även från det annars obligatoriska talet.

Samhällsprogrammets elever anförde egna flaggor.

Talen som hölls av elevernas representanter varhumoristiska, med mycket självironi och glimten i ögat. Elprogrammet lovade attgöra elbranschen osäker, Samhällsprogrammets studenter var ”glada och onyktra”och jämförde skolåren med en videofilm, som man gärna snabbspolar på vissaställen, men som har några riktigta fina höjdpunkter.

Teknikprogrammets tal var kort eftersom det var så kallt.

Och alla uttryckte stor glädje, men också lite vemod.

Den nyblivne certifierade elektrikern Per Holmlund.

- Jag känner mest lättnad och glädje. Det jagkommer att sakna är framför allt sommarloven, haha, men också kompisarna, sägerPer Holmlund från Elprogrammet.

En stolt familj firar en lycklig student.

Liknande tankegångar uttrycks av Caroline Eriksson från Samhällsprogrammet och Gülsoom Asadi från Barn- ochfritidsprogrammet.

Full fart på elever från Estetprogrammet.

Både Caroline och Gülsoomplanerar att studera vidare till hösten. Fram till dess ska de sommararbeta.Per Holmlund däremot börjar en fastanställning redan på måndag, något han ärmycket tillfreds med.

- Vår satsning på arbetsplatsförlagd undervisninghar varit mycket framgångsrik, säger Mikael Wiklund.

Ett hav av  föräldrar och studentplakat utanför Ådalsskolan.

Han tror att skolans närasamarbete med det lokala näringslivet underlättar för eleverna att etablera sigpå arbetsmarknaden, något som bekräftas av flera av de studenter som tidningentalar med.

Traditionsenligt åkte studenter runt stan på öppna flak.

Liksom sina elever känner rektorWiklund både glädje och vemod. Han har följt eleverna under tre år, och just ensådan dag tycker han att det blir så tydligt vilken mognadsresa de har gjorttillsammans.

Innan det blir dags för semesterväntar mer jobb.

- Vi ska sopa ihop förra året och förbereda nästa,säger Mikael Wiklund.

Bildextra: Lyckliga studenter i Kramfors – se firandet här

Mer läsning