Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerdins nya längdsvarv invigdes

/
  • Landshövding Bo Källstrand studerar en nytillverkad hålpipa. Länsstyrelsen har bidragit med tio procent till investeringen i längdsvarven.
  • Hålpiporna ska användas för att stansa ut hål av olika slag på skor.
  • Det var en stor dag på Gerdins Cutting Technology när längdsvarven invigdes.

Så var den då invigd med pompa och ståt, Gerdins Cutting Technologys toppmoderna längdsvarv. Landshövningen var en av många som hyllade investeringen på fem miljoner kronor.

Annons

En stolt vd Heiko Schindelmeiser berättade att Mjällomsföretaget nu hade nått målet i en process på tre år som det tagit att genomföra affären. Även Carl Martinez som representant för tyska maskinleverantören Wolf var nöjd. Svarven monterades på plats förra veckan.

Snittarna och bubbeldrickan som serverades i verkstadslokalen markerade att det var speciell dag på Gerdins.

Kommunen och länsstyrelsen fanns representerade. Landshövding Bo Källstrand klippte det blågula bandet och förklarade transfermaskinen för invigd.

– Gerdins spelar en viktig roll i länet, och det är roligt att koncernledningen också finns här.

Med transfermaskin menas att svarven utför flera moment simultant när den tillverkar hålpipor. Kunder är företag inom skobranschen.

– Hålpiporna används för att göra olika hål som finns på skor. Svarven kan göra sex, sju olika typer av hålpipor i 20 olika dimensioner. För vissa typer av hålpipor halveras nu tillverkningskostnaden och vi kan reagera mycket snabbare på förfrågningar om stora ordrar, säger Heiko Schindelmeiser.

Jämfört med tidigare går det nu tio gånger snabbare att framställa en hålpipa. Man slipper bland annat en förflyttning mellan två maskiner och dessutom minskar förbrukningen av tvättmedel i processen. Maskinen kommer att vara igång dygnet runt.

– Både tillverkningskostnaden per enhet och begränsningarna i kapacitet minskar nu och vi kan bättre ta upp konkurrensen med lågprisländerna, säger Heiko Schindelmeiser.

Mer läsning

Annons