Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger inte upp stugbystriden i Docksta

Annons
Ger inte upp stugbystriden i Docksta

Både kommunen och byggherren överklagar avslaget

Trots att länsstyrelsen ställde sig på Naturvårdsverkets sida och stoppade en ny stugby vid Myre, Dockstafjärden, är striden inte över.

Både kommunen och ägaren av den tilltänkta stugbyn går nu vidare ända till miljödomstolen i Östersund för att försöka få rätt.

Tidningen berättade förra månaden att den dispens som kommunen gett för sju stugor vid Dockstafjärden fått avslag, först av Naturvårdsverket och sedan länsstyrelsen. Där anser man inte att värdet av en exploatering motiverar ett det intrång i allmänhetens intresse och det hot mot naturvärden som kan finnas. Därför rev man upp kommunens dispens mot gällande strandskydd på platsen. Stugbyn är planerad i ett område som klassats som riksintresse för både naturvård, friluftsliv, kulturmiljö och turism.

Men Kramfors kommun anser att man mycket väl kan bygga en stugby i Myre. Motiveringen var bland annat att det handlar om "lucktomter" och att stugbyn byggs på en plats där det inte bedrivs någon friluftsverksamhet.

- Det är ett mycket viktigt principiellt beslut för Höga kustens framtida utveckling, kommenterade miljöchef Rolf Wickström länsstyrelsens dom efter att Naturvårdsverket överklagat ärendet.

Han förvarnade också om att kommunen troligen skulle driva principfrågan vidare. Något man nu mycket riktigt gjort med hänvisning till samma motiveringar som kommunen anförde tidigare.

Även stugbyns tänkta ägare har nu gått till miljödomstolen. "Det rörliga friluftslivet är viktigt, så väl här i glesbygden som i städer. Men varför behövs det mycket längre stränder och större strövområden per person i glesbygd än i städer. Vi har oändliga strövområden, men få som vill bygga här." skriver han till miljödomstolen.

Stugbyns ägare säger också att han gärna besöker platsen med Naturvårdsverket och länsstyrelsen och att han är öppen för vissa justeringar av byggplanerna.

Dessutom skriver han att en stugby tillför ekonomiska värden i området som kan bidra till att glesbygden överlever.

Länsstyrelsen har redan yttrat sig över dessa två överklaganden och säger där att de inte tillfört frågan något nytt.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.toMer läsning

Annons