Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gågatan kan öppnas igen

Annons
Gågatan kan öppnas igen

Efter flera års debatt

Mycket tyder på att korsningen mellan Stationsgatan och gågatan i Kramfors kan öppnas för trafik igen. Bilar eller inte? Detta har debatterats i många år. Men nu verkar projekt "På stan" ha hittat en lösning de flesta accepterar.

- Vi har jobbat med det här i ett år och har nu med oss både handikapporganisationerna samt Hem och skola, säger Anna-Lena Johansson, projektledare i På stan.

Även gatukontoret är enligt skrivelsen till trafiknämnden positiva till det nya förslaget.

Från köpmännens sida har man läge sett avstängningen som ett stort hinder för handeln och centrums attraktivitet. Men det är inte bara deras önskemål som ska tillfredsställas.

- Det är också en trafiksäkerhetsfråga. I dag förväntar sig ingen att bilar ska köra över. Men det gör bilarna ändå, säger Anette Jonsson.

Dessutom har redan i dag en del bussar dispens för att få korsa gågatan.

En annan aspekt är miljöfrågan. Det kan synas som en miljötanke att begränsa trafiken i centrum. Men konsekvenserna har blivit att det istället körs långa omvägar och att det blir trafikstockningar vid vändplatserna med stora avgasutsläpp till följd.

Därför hoppas projektet att trafiknämnden ska ställa sig positiva till det nya förslaget till lösning.

Meningen är att trafiken ska få passera över gatan under en prövotid på två år. Därefter vill man att det görs en utvärdering av hur försöket fungerat.

- Det viktiga är att se till trafikaspekten, att det ska bli säkrare än i dag, säger Maria Hammarström som också arbetar i projektet På stan.

I förslaget finns en detaljplanering av de tekniska delarna för en övergång. Bland annat hur barriärer i from av stenblock ska skilja entrén till Kurredoren från själva överfarten.

Det ska också finnas fasta hinder och avsmalningar som tvingar ner farten över gågatan. Trafiken blir dessutom enkelriktad.

Det får inte bli så att gångtrafikanterna känner sig osäkra. Trafiksäkerheten ska öka liksom tillgängligheten, hoppas man.

"Att öppna Stationsgatan ser vi som ytterligare ett steg framåt i arbetet med att göra Kramfors till den goda och tillgängliga staden, för både boende och besökare!" skriver På stan till trafiknämnden.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Vill öppna gågatan.

Maria Hammarström och Anna-Lena Johansson i projektet "På stan" har ett förslag om hur trafik åter ska kunna tillåtas passera över gågatan, framför Kurredoren. Både Hem och skola och handikapporganisationerna står bakom.

foto: arne henriksson

Mer läsning

Annons