Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra vårdcentraler tillpå väg att privatiseras

Annons
Fyra vårdcentraler till

på väg att privatiseras

Vårdcentralerna i Njurunda, Alnö, Kramfors och Domsjö står närmast i tur att privatiseras eller övergå i alternativ driftform.

Det framkom på ett landstingsseminarium på temat "Att agera nytt" på Hornöberget på måndagen.

Vårdcentralen i Söråker är hittills den enda i privat regi i Västernorrland. Staffan Salmonsson i bolaget PHC Resurs AB tog över i september i fjol och driver verksamheten med tretton anställda enligt avtal med landstinget.

Totalt har landstinget beslutat prova fyra vårdcentraler i alternativ drift. Kandidaterna i dagsläget är Njurunda, Alnö, Kramfors och Domsjö.

- Här pågår diskussioner med intressenter. Vårdcentralerna börjar falla på plats i år eller under 2003, förklarade landstingsstyrelsens ordförande Jan Sjödin (s) på seminariet.

Något närmare besked om intressenter eller tidpunkt kunde han inte ge.

- Jag vet inte helt enkelt. Det beror ju på förhandlingarna. Vilka vårdcentraler det blir och när är föremål för affärsförhandlingar.

Exemplet Söråker var en av programpunkterna på seminariet. Staffan Salmonsson redovisade hur man bland annat genom ändrade rutiner för läkarbesök och telefonservice har kunnat beta av väntelistan till i praktiken ingen väntelista alls.

Han välkomnar efterföljare.

- Det är lite grann av en Berlinmur som fallit. Jag hoppas fler vårdcentraler ska drivas privat. Det vinner verksamheten på.

- Men finansieringen ska vara solidarisk. Det ska man inte dagtinga om. Solidarisk finansiering minskar risken för vulgärkommersiell privatvård. Visionen är inte att bli privat. Visionen är en bra primärvård, framhöll Staffan Salmonsson.

Kramfors vårdcentral lämnade intresseanmälan för alternativ drift redan i februari 2001. Då var det i första hand kooperativ form som planerades.

I dag verkar situationen mer öppen och förutsättningslös.

- I första skedet sa 95 procent av de anställda ja till intresseanmälan att ta över. När det sedan blev skarpt läge om vi vill eller inte vill var det cirka 65 procent som sa ja.

- Ifråga om delägarskap tycker en del att alla ska vara med och en del att bara några ska äga. I vilket fall skulle det vara en otrolig stimulans att få prova något nytt, uppgav verksamhetschefen Lena Nilsson.

Vega Näsström från Produktionsköket och Restaurang Höjdpunkten AB i Örnsköldsvik deltog också i seminariet och drog bakgrunden till att hon och en kompanjon sedan årsskiftet driver verksamheten i egen rörelse.

- Vi tog över 42 personer och tvingades varsla en del. Kan vi nu räkna hem de jobb vi har förfrågan på i dag kan vi behålla de flesta, bedömde hon.

Privatisering inom landstinget är egentligen inget nytt. Tidigare har bland annat tvätteriet i Långsele sålts och förrådsverksamheten lagts ut på entreprenad. Inom ambulansverksamheten drivs sex av elva stationer i dag på avtal med entreprenör.

Inom kort står även folktandvården på tur att "gå från anslag till avtal". Frågan behandlas i landstingsstyrelsen i nästa vecka.

Överlag andades seminariet från den politiska ledningens sida att det är tillåtet att agera nytt.

- Alla ska inte bli direktörer. Man kan inte gå hur långt som helst. Hur ska man prissätta akutsjukvård till exempel? Det går inte.

- Men det är inte förbjudet att förändra verksamheten. Det är inte förbjudet att ta initiativ, betonade Jan Sjödin.klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons