Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullbokat industrihusi Docksta

Annons
Fullbokat industrihus

i Docksta

Idag finns inte längre några industrilokaler lediga i Docksta. Graninge med 25 anställda har flyttat in i industrihuset som nu kan komma att byggas ut.

Graninge Nät hade tidigare lokalkontor i både Lugnvik och Bjästa. För ett år sedan inleddes planerna på att slå samman de båda enheterna. Man riktade då in sig på att hitta en ny placering för ett sammanslaget kontor.

Valet föll på Docksta. Både för samhällets strategiska läge mellan Lugnvik och Bjästa och att man där hittade lämpliga lokaler i Docksta Skofabrik. Den första april flyttade Graninge in i de nya lokalerna som anpassats och byggts om.

- Tanken är att det här ska leda fram till en effektivare verksamhet. Sen har det blivit en större arbetsplats vilket socialt sett är bra för personalen, säger Paul Gerdin.

Han är nätansvarig för Granige Nät i mellannorrland som utgör ett område på 350 kvadratmil och med 1000 mil nät. I Docksta ansvarar man för driften och underhållet av cirka 200 mil nät inom en yta av 70 kvadratmil.

Totalt arbetar 25 personer vid det nya kontoret. Sju av dessa är tjänstemän medan resten är montörer. Graninge har under de senaste åren koncentrerat verksamheten till allt färre kontor. Något som möjliggjorts genom den nya kommunikationstekniken.

- När jag började hos Graninge 1971 fanns sjutton stationeringsorter. Idag är det fem, säger Paul Gerdin.

I Docksta har Graninge nu cirka 1000 kvadratmeter lokaler. Dessutom hyr man friliggande förrådsutrymmen och garage.

- Det här är positivt för Docksta och nu är det i princip fullt i lokalerna, säger Stefan Königsson som äger fastigheten.

Han driver dessutom företaget Docksta Sko AB. Företaget, som sysselsätter fem personer inklusive två säljare, arbetar med produktutveckling, distribution och försäljning av skor. Det är då främst skor som tillverkas av DUAB som också finns i huset.

DUAB, Docksta Utvecklings AB, bildades 1991 av DBTK (Docksta Bordtennis klubb). Det var efter det att skofabriken gått i konkurs.

- Syftet var att försöka rädda kvar skotillverkningen, om än i mindre omfattning.

En målsättning som lyckades. Personalstyrkan har sedan dess ökat från sju till 15 anställda. DUAB hade också som mål att omvandla den tidigare skofabriken till ett industrihus för småföretagare.

- Även den föresatsen lyckades. Konceptet har fallit väl ut och utvecklingen har blivit bättre än vi kunde drömma om.

Stefan Königsson syftar då på den sista pusselbiten, Graninges etablering i skofabriken. Graninge är också en hyresgäst som troligtvis blir kvar på lång sikt. Att lokalerna nu är fullbesatta är positivt. Men medaljen har även en baksida.

- Nackdelen är att det nu inte finns några industrilokaler lediga i Docksta, säger Sixten Larsson.

För 15 år sedan startade han företaget SCIM som tillverkar olika typer av märkningssystem för handeln och industrin. Man producerar ett stort antal olika lister för pris- och lagermärkning i plast. Efter sju år flyttades tillverkningen från Mjällom till Docksta.

Vid flytten hade företaget fyra anställda. Idag är man sex. SCIM exporterar sina produkter till nio länder i Europa. Exportandelen har de senaste åren ökat tacka vare riktad marknadsföring.

- Jag tror att vi har möjlighet att expandera och därmed anställa mer folk. Problemet nu är att vi har blivit trångbodda, berättar Sixten Larsson.

Därför planerar företaget att göra en utbyggnad för att utöka lokalytan som idag är cirka 800 kvadratmeter. I byggnaden huserar även DBTK samt enmansföretagen Docksta Bil & Service och Docksta Finsnickeri. Företaget Bygg Björn med tre anställda har både förråd och kontor i huset. Det har också Skogsvårdsstyrelsen.

sten engblom

Mer läsning

Annons