Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukostvanor hos elever ska kartläggas

Annons
Frukostvanor hos elever ska kartläggas

Frukostvanorna hos länets grundskoleelever håller på att kartläggas. Ann-Charlotte Öhman ansvarar för det LRF-stödda ²Frukostprojektet Västernorrland².

Hon arbetar sedan i augusti med projektet på LRF:s länskansli i Nyland. Inom kort väntar hon svaren från en enkät som hon genomfört bland 1 700 elever mellan sex och 15 år i länet.

Enkäten utgör den förstudie som inleder kartläggningen av elevernas frukostvanor. I enkäten tas även hänsyn till övrigt näringsintag och hur mycket eleverna motionerar. Frågona handlar om vad eleverna äter till frukost, vilken slags mjölk de dricker, om de är morgon- eller kvällsmänniskor och så vidare.

- Man har märkt att många barn äter en dålig frukost. 41 procent i grundskolan äter inte frukost med någon vuxen och 14 procent äter överhuvudtaget ingen frukost. Orsaken är att de inte hinner eller är för trötta på morgonen, säger Ann-Charlotte Öhman.

Nu ska fördjupade kunskaper om barnens frukostvanor tas fram. En högstadieskola i varje kommun i länet ingår i enkäten. Det är Junsele skola, Bredbyskolan, Herrskogsskolan, Stöde skola, Alaskolan i Timrå, Franzénskolan i Härnösand och Minervaskolan i Ånge.

- Vi har valt skolor där många elever åker skolskjuts. På Franzénskolan erbjuds eleverna frukost och på Herrskogsskolan och i Junsele har man genomfört projekt med frukost.

Det blir således jämförelser mellan skolor med frukost och utan. Det är förstås intressant om det går finna samband mellan ätande av frukost och resultat i skolarbetet.

- Målet med projektet är inte att införa frukost i skolan utan att överhuvudtaget förbättra elevernas frukostvanor, säger Ann-Charlotte Öhman.

Förstudien, som genomförts med EU-stöd, avslutas vid årsskiftet men kan komma att följas av en fortsättning. Det handlar då om att dra nytta av resultatet från förestudien för att i praktiken förbättra elevernas frukostvanor.

- I så fall är det ett projekt på ett par, tre år. En projektansökan kan vara klar att skickas in till hösten.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons