Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri körkortsutbildning uteblir

Annons
Fri körkortsutbildning uteblir

Det blir inte någon gratis körkortsutbildning för eleverna på Ådalsskolan. Möjligen kan eleverna komma att få plugga körkortsteori som tillval.

Tidningen berättade i slutet av augusti förra året om idén att erbjuda gymnasieelever gratis körkortsutbildning. En idé som realiserats i Tibro kommun som ett led i ansträngningarna att få ungdomarna att välja gymnasieutbildningar i den egna kommunen.

I Tibro erbjuds eleverna en komplett körkortsutbildning. Ett erbjudande som visserligen kostar mycket pengar. Närmare bestämt 4 000 kronor per elev som tar körkort. Av 220 möjliga elever valde 185 stycken individuellt val med körkortstagning.

Dessa pengar har man dock i Tibro tjänat igen. I själva verket blev satsningen en god ekonomisk affär för gymnasieskolan. Detta beroende på att betydligt färre elever sökte sig till utbildningar i andra kommuner. Därmed sparar Tibro in mer pengar för interkommunala ersättningar än vad körkortsutbildningen kostar.

I Kramfors kommun finns sedan flera år tillbaka en obalans i kontot för interkommunala ersättningar. Det här läsåret rör det sig om ett underskott på cirka tre miljoner kronor. Idén med körkortsutbildningen var, liksom i Tibro, att locka fler ungdomar till Ådalsskolan.

Nu ser det ut som om underskottet kommer att bli minst lika stort nästa läsår. Något som Tidningen berättade om på onsdagen. I gymnasievalet har drygt hälften av kommunens niondeklassare, 131 stycken, i första hand valt utbildningar i andra kommuner.

Inför valet har inte eleverna erbjudits lockbetet med gratis körkortsutbildning på skoltid. Det beror på helt enkelt på att idén inte längre finns på dagordningen. Hur kommer sig detta?

- Vi gjorde en undersökning på Ådalsskolan bland de elever som i sitt förstahandsval sökt till andra kommuner, berättar förvaltningschefen Yngve Tyni.

Man frågade då eleverna om vad ett erbjudande om körkort skulle ha betytt för deras val.

- De här eleverna svarade att det inte skulle ha spelat någon roll.

Därmed valde Ådalsskolan att i dagsläget inte gå vidare med idén. Skolans hårt trängda ekonomiska läge spelade då också en avgörande roll.

- Tillsvidare ligger det här lågt på prioriteringslistan även om jag fortfarande tycker att det är en bra idé, säger Yngve Tyni.

Däremot är det inte otänkbart att eleverna kan komma att erbjudas en del av körkortsutbildningen på skoltid. Och det kanske redan till hösten. Eleverna skulle då få läsa körkortsteorin i form av individuellt val.

Om några av niondeklassarna gjort ett annorlunda val i fall de erbjudits gratis körkortsutbildning är svårt att säga. Tidningen träffade några elever i nian på Gudmundråskolan. De hade alla valt utbildningar på Ådalsskolan i första hand.

Ingen av dem hade gjort valet på grund av förhoppningar om att få gratis körkortsutbildning. Men de var alla besvikna över att idén inte förverkligas.

- Jag är besviken. Jag tror också att det är ett bra argument för dem som inte annars hade sökt till Ådalsskolan, tror Emil Rytterstedt i 9C.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons