Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsfrågor i fokus på allmänhetens frågestund

Annons
Framtidsfrågor i fokus på allmänhetens frågestund

Under gårdagens kommunfullmäktige på Hola folkhögskola svarade de folkvalda i Kramfors på allmänhetens frågor och funderingar. Småorternas framtid, turism samt andra spörsmål rörande kommunen stod i blickpunkten för frågeställarna.

Sedan en tid har Kramfors kommunfullmäktige med jämna mellanrum bjudit in allmänheten till frågestund. Intresset har väl inte alltid varit överväldigande. I går konfronterade dock en handfull personer politikerna med sina funderingar.

Monika Sundström, boende i Prästmon, undrade hur ledamöterna ser på framtiden för de mindre orterna i kommunen. Hon refererade bland annat till Torsåkersskolans nedläggning och de dåliga kommunikationerna.

Eva Sonidsson (s) beklagade hela situationen, men menade även att det är svårt att fortsätta en verksamhet när befolkningsunderlaget alltmer minskar. Därför försöker BKU-nämnden nu att lösa situationen i förskolan, med bara sju barn, tillsammans med föräldrarna.

Christer Nilsson (s) menade att småorternas roll i Kramfors utveckling är mycket stor och fortsatte med att säga att de ungdomar som flyttar in gör det inte till centralorten, utan till bygderna.

- Därför är alla varmt välkomna att delta i Framtidsbygget.

Partivännen Ingemar Lagerkvist var däremot mer pessimistisk. Kommunledningen gör vad de kan och ska för att lösa nedläggningen av service på små orter.

- Men tyvärr är det en omöjlighet att lösa den frågan på politisk väg. Man kan inte kommendera ut folk till småorterna.

Ulf Eriksson från Bollsta menade att Kramfors i sin satsning på turismen borde siktröja på flera ställen. Av samma orsak tog Lennart Granlund, Utnäs, upp problemet vid älvmynningen i Nyland. Han uppmanade kommunen att muddra och rensa Ångermanälven hela vägen upp till Sollefteå.

- I annat fall blir det snart stopp och stora delar av Nyland-Sandslån kommer att stå under vatten.

Christer Nilsson (s) ansåg att frågan hade stor vikt och lovade att ta upp den i länsstyrelsen. Angående siktröjningen meddelade Nilsson att kommunen för närvarande inte har pengar till det, men uppmanade till privata initiativ.

Andra frågor som avhandlades under frågestunden var kommunens konsultkostnader, en satsning på att bygga ut Flogsta till gäst- och konvalescenthem och de initiativ som tas från kommunens sida för att lindra arbetslösheten.

Efter frågestunden var det så dags för själva kommunfullmäktigesammanträdet. Ett kort och koncist möte där man snabbt och enhälligt klubbade kommunens nya renhållningsordning samt antog en ändring till ett tidigare taget beslut. Ändringen innebär att poster för hushållsel och hemförsäkring inte ska beräknas enligt schablon utan hänföras till socialtjänstlagen.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.toFramtid?

Monika Sundström, Prästmon, var nyfiken på vilken framtidssyn Kramfors politiker har när det gäller de mindre orterna.

foto: ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons