Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotoutställning i Bollstabruk lockade rekordmånga: "Har bemannat oss med seniormedlemmar"

Under en vecka till går det att ta del av gamla bilder på allt från Bollstas Konsumbutiker till kända Bollstaprofiler. Det är arkivgruppen i Ytterlännäs hembygdsförening som ställer ut arkivbilder i den före detta Pastorsexpeditionen på torget. På två veckor har utställningen besökts av närmare 200 personer.

Annons

Halva utställningen består av bilder på Bollstabor och den andra halvan är bilder på Bollsta, uppdelat i teman så som Musiklivet och Järnvägsstationen.

– Vi har bemannat oss med seniormedlemmar för att kunna svara på frågor, berättar dagens utställningsansvarige Mats Ohlsson.

Detta är den största utställningen på de fem år som arkivgruppen har ställt ut sina bilder. I tre år, med undantag från somrarna, har de fem medlemmarna i gruppen träffats varje onsdag och gått igenom-, scannat- och förstorat bilderna.

– Det finns mellan 6 000-7 000 negativ, men på grund av oordning har vi inte kunnat gå igenom alla. Och tur är väl det, annars hade vi inte varit klara än, konstaterar Mats Ohlsson.

En av arkivgruppens fem medlemmar, Mats Ohlsson, finns på plats för att svara på frågor om de många bilderna.

De flesta av bilderna kommer från den numera nedlagda fotobutiken City Foto. Butikens ägare Calle Jonsson förde protokoll över bilderna, och med hjälp av listor på namn och nummer till påsarna med negativ har arkivgruppen valt ut vilka Bollstaprofiler som fick synas på utställningen. Arkivgruppen har under dessa tre år läst upp namn för varandra och haft omröstningar om vilka som får komma upp på planscherna.

– Vi har haft lite "Hänt i veckan"-kriterier på vilka personer som får vara med, förklarar Ohlsson.

Det finns en lista i alfabetisk ordning på de som klarade den tuffa gallringen och den listan används flitigt av besökare för att se om just ens egen släkt eller hus finns med.

– Många har blivit glatt överraskade när de upptäcker att deras mamma eller barndomshem finns med, säger Mats Ohlsson som tillsammans med sina kollegor på söndag har hållit utställningen öppen i tre veckor i sträck.

Mer läsning