Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt missnöje över omorganisationsförslag

Annons
Fortsatt missnöje över

omorganisationsförslag

Missnöjet med den omstrukturering som Försäkringskassan Västernorrland planerar är massivt. I måndags bjöd Företagsringen i Kramfors in kassans direktör Lars Andersson till diskussion.

- Att effektivisera är bra, men då handlar det om att goda krafter ska bli starkare och inte, som vi bedömer det sker i det här fallet, svagare, berättar Alf Bohlin, ordförande i Företagsringen.

Försäkringskassan i länet står inför en omfattande omorganisation. I alla länets sju kommuner kommer det att finnas kvar någon form av försäkringskasseverksamhet.

Enligt ett förslag ska det anläggas tre resurscentra, med utrednings- och handläggningskapacitet, samt fyra kundcentra, där endast kortare kundkontakter hålls.

Kramfors/Sollefteå är förslagna att bli kundcentra då Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall får bli resurscentra.

Kritiken mot förslaget har varit kraftig. Kommunalråden i Kramfors och Sollefteå kommuner har reagerat skarpt och i direkta ordalag talat om nackdelarna med förslaget.

Personalen på de lokala kassorna undrar varför det är just Kramfors/Sollefteå som ska tappa möjligheten att utreda och handlägga frågor. Därtill har olika föreningar och organisationer uttalat sin kritik.

Försäkringskassan i Kramfors ingår med 13 andra medlemsföretag i nätverket Företagsringen. Med enad front var det tänkt att de vid måndagens möte skulle berätta för Lars Andersson hur dåligt och illa utrett de tycker förslaget är.

- Men tyvärr blev det mest vi som lyssnade på honom. Jag upplever att vi inte fick stort gehör för vår kritik, säger Alf Bohlin.

Det slutgiltiga förslaget, som är framtaget av en särskilt tillsatt arbetsgrupp, ska redovisas i Försäkringskassans ledningsgrupp den 6 juni.

Styrelsen ska få lägesrapporten några dagar senare och själva beslutet fattas i september.

- Det mest anmärkningsvärda är att det inte finns några som helst konsekvensanalyser, varken gentemot kunderna, samverkanspartnerna eller ekonomin.

Alf Bohlin säger att det är förvånande att man tar bort de lokala utredningsresurserna och lägger dem centralt.

- Då blundar man för samhällsdebatten där det betonas att alla goda krafter ska sättas in så fort som möjligt för att få ned sjuktalen.

Personal som bor och arbetar i Härnösand, Örnsköldsvik eller Sundsvall har små möjligheter att känna till den lokala marknaden och får därigenom svårt att jobba upp kundrelationer.

Företagsringen är inte emot förändringar i sig, men vill gärna vara med i diskussionen om de olika centrens innehåll samt geografiska placering.

- Som det är nu verkar det som om Försäkringskassans styrelse är ensam om beslutet och det är fel. När man planerar sådana här allvarliga ingrepp mot en verksamhet vi kan erbjuda i dag måste vi få en chans att uttrycka oss.

Mötet innebar dock det positiva att Lars Andersson lovade att Företagsringen ska få verka som remissinstans efter det att arbetsgruppen lagt fram det slutgiltiga förslaget.

- Det sista ordet är därmed inte sagt i detta ärende, vare sig från oss som från någon annan.ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons