Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan i Prästmon lever kvar ett år till

Annons
Förskolan i Prästmon lever kvar ett år till

Politikerna backade på besparingsförslaget

Den nedläggningshotade förskolan i Prästmon blir kvar. Efter fyra månader av oro och ilska fick barn, föräldrar och personal nyligen beskedet att Trollebo är räddat ett år framåt.

- Vi är helt klart nöjda med utgången, det här känns bra, säger föräldern Michael Tjärnlund.

I februari nåddes Torsåkersborna av det dystra beskedet att dagiset Trollebo var hotat. Orsaken låg naturligtvis att finna i besparingar. Kramfors kommun ansåg helt enkelt att det inte var ekonomiskt försvarbart att bedriva förskoleverksamhet med ett så litet barnunderlag som Trollebo har.

Befolkningens tålamod, som redan var hårt ansatt efter nedläggningen av Torsåkersskolan ett halvår tidigare, tog då slut.

- Under flera år hade vi hört rykten om att dagis var nedläggningshotat. När så rektor Karin Eriksson bekräftade att de den här gången var sanna reagerade vi, berättar Michael Tjärnlund, vars dotter Emma, 15 månader, till hösten ska börja dagis.

Trollebo har i elva år stått som garant för Torsåkersbornas barnomsorg. Under alla år har även barn från Skadom, som egentligen hör till Sollefteå kommun, gått där. Vid en nedläggning skulle de ha fått gå in i hemkommunens barnomsorg och Torsåkersbarnen flyttas till Nyland.

Det var ett förslag som föräldrarna inte kunde acceptera, eftersom det redan var överfullt där.

- Det fanns inte lokaler nog utan man pratade om att skaffa baracker. Jag tycker det är konstigt att kommunen kan slå sig för bröstet och säga att de ska förbättra barnomsorgen samtidigt som det snackas om baracker.

Ytterligare en lösning presenterades som gick ut på att anställa en dagbarnvårdare hos vilken Torsåkersbarnen skulle vara.

Detta visades sig dock inte vara genomförbart, man fick helt enkelt inte tag i någon.

I stället beslutade barn-, kultur- och utbildningsnämnden på sitt senaste sammanträde att Trollebo får ett års respit.

- Innan beslutet kom var vi några som var inne på tanken att starta ett föräldrakooperativ, nu läggs den på is ett tag. Vi kommer dock inte att sitta på ändan under det här året, utan ska försöka ta fram reservalternativ, säger Michael Tjärnlund.

Även för personalen var det ett glädjebesked som bku-nämnden levererade. Från och med hösten kommer de 2,5 tjänsterna att vara besatta av en förskollärare och två barnskötare.

- Vi är naturligtvis personligen nöjda med att behålla jobben, men gläds även åt att bygden får behålla en naturlig samlingspunkt. Det finns inte längre så många sådana sedan skolan lades ned. Dagis fyller en social funktion även för föräldrarna.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to1 Ettabild

2b går ej att använda2a Lugnad.

För Michael Tjärnlund känns det tryggt att veta att dottern Emma till hösten får gå på ett dagis nära hemmet.

foto: ann-cathrin granbäck3 Firar.

Naturligtvis firas det glada beskedet. Och hur gör man det bättre än med saft och kakor?4 Fortsatt lek.

Även i fortsättningen kan Viktor Lemoine, Dexter Eberhardson och Johannes Andersson leka tillsammans.

Mer läsning

Annons