Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorade striden om servicebyggnaden i Bönhamn

Annons
Förlorade striden om servicebyggnaden i Bönhamn

Inte fel att tillåta den nya sjöboden

Det var inte fel av kommunen att säga ja till den nya sjöboden och servicehuset i Bönhamns fiskeläge. En sjöbod som byggdes tillsammans med den nya småbåtshamnen 1988.

Det säger länsrätten som nu avgjort ett överklagande som lämnats in av en närboende till sjöboden.

Det här är andra gången samma ärende är uppe i länsrätten. Första gången var 1999, då ägarna av en intilliggande sjöbod också förlorade mot hamnföreningen.

Grannen protesterade då mot byggnaden och hamnen utifrån flera aspekter. Bland annat ansåg klaganden att man inte fått chansen att yttra sig innan byggnaderna kom till. Den nya sjöboden, med Bönhamns Hamnförening som ägare, ansågs också försämra utsikten. Detta då den är placerad längre ut i vattnet än de övriga och ursprungliga sjöbodarna.

Men länsrätten beslutade ändå att avslå överklagan sedan man pratat med länsstyrelsen. Ett av skälen till avslaget är att det finns en detaljplan över fiskeläget. Den nya sjöboden och hamnen strider inte mot den planen.

Sedan dess har det blivit nya ägare till den sjöboden som drabbades av bygget. De har i sin tur också överklagat tillståndet för servicebyggnaden. De anför där samma argument som de tidigare ägarna. Dessutom skriver man i sin överklagan att vägen fram till servicebyggnaden nu används för transporter av sopor och olika varor. Det gör att gräsmattan framför huset förstörts. Det går inte längre att sitta där och man törs inte heller ha barnen lekande utanför.

Vägen har inte tidigare använts till biltrafik. Och om bygglovet ändå står fast vill ägarna att man vid transporterna till servicehuset i varje fall måste använda en annan vägförbindelse.

Men länsrätten avslår, efter syn på platsen, också denna begäran. Inte heller ändrar man på det tidigare beslutet.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.toBönhamn.

Inte heller de nya ägarna till en sjöbod intill nya serviceanläggningen fick rätt. Länsrätten avslår deras överklagan av servicehuset och nya hamnen.

arkivfoto: mona benjaminsen

Mer läsning

Annons