Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna ställer sig bakom vindkraftsparken: "Vad händer annars med Kramfors framtid?"

Vid fullmäktigemötet 27 juni kommer förmodligen projektet Vindkraftspark Vitberget framtid att avgöras. Ett beslut som mycket hänger på hur de i frågan oeniga socialdemokraterna agerar. Klart är att Företagarna i Kramfors, med 140 medlemsföretag, hoppas på ett ja till satsningen.

Annons

Men åsikterna är delade politiskt.

– Frågan är ju vad som annars händer med Kramfors framtid och möjligheterna till nya jobb, säger Företagarnas ordförande Ulf Öberg.

Han betonar att det handlar om 250-400 årsarbeten under utbyggnadsfasen på tre till fyra år och sedan uppemot 25 årsarbeten under den 25 år långa drifttiden.

– Alla jobb kommer inte att bli regionala men en stor del, kanske hälften, av dem blir det.

Ulf Öberg, till vänster, tillsammans med Monika Lindmark, Christer Engberg och Patrik Svanberg sitter alla i styrelsen för Företagarna i Kramfors, som vill att kommunens politiker säger ja till Vitbergets vindkraftspark.

Dessutom omsätts tre miljarder kronor och det kommer att ge företag och butiker i Kramfors möjligheter till högre intäkter, anser Ulf Öberg.

– Det är ju till exempel ingen hemlighet att Kramm inte går jättebra och skulle gynnas av satsningen. När man byggde de sex vindkraftsverken i Bjärtrå gav det hotellet i Ullånger 1 000 extra gästnätter.

Möjligheten till nya jobb och utveckling av Kramfors är orsaken till att Företagarna nu går ut med önskemålet om vindkraftssatsning.

Företagarna poängterar även vikten av att medlemmarna ska vara aktiva för att så mycket som möjligt av investeringarna ska gynna det lokala.

Han och de övriga i styrelsen ser projektet, med 35 vindkraftverk mellan Västansjö och Finnmarken, som något av en nyckelfråga för utvecklingen i Kramfors.

För det handlar ju inte bara om Vitberget utan också om andra projekt i området. Om inte Vitberget blir av så finns inte underlag för E-on att bygga ut distributionsnätet och då berörs totalt 95 planerade vindkraftverk.

Företagarna hoppas att politikerna i fullmäktige beslutar enligt den viljeinriktning för kommunen som redan är antagen. Och påpekar att Vitberget redan pekats ut som lämpligt för vindkraft i kommunens översiktsplan.

– Vi är övertygade om att en stor majoritet i kommunen är för projektet. Jag har all respekt för Värna Finnmarkens motsatta åsikter, men det finns två sätt att se på frågan.

Läs också: Föreningen Värna Finnmarken kritiserar planerna på vindkraft: " Bygg vildmarksby i stället"

Christer Engberg som driver Office är en av de företagare som redan tidigare säger sig fått draghjälp av vindkraftsutbyggnaden i länet.

– Det gynnar också föreningarna i bland annat Västansjö. Vattenfall betalar 10 000 kronor per stolpe och det innebär 350 000 kronor per år till föreningar i området, säger han.

Totalt handlar det om 8,7 miljoner kronor under de beräknade 25 år vindkraftverklen ska användas.

– Sedan finns det en myt om att ägarna sedan bara kan lämna tornen, men det är inte sant. De är förelagda att se till att de tas bort när de tjänat ut, säger Christer Engberg.

Mer läsning