Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare positivaretill Kramfors kommun

Annons
Företagare positivare

till Kramfors kommun

Företagsklimatet i Kramfors kommun har förbättrats under de senaste två åren. Åtminstone enligt en undersökning utförd av Svensk näringsliv som presenterades i går.

I undersökningen har företagare och politiker fått svara på vad de anser om företagsklimatet i kommunen. Betyget sex motsvarar "mycket bra", tre "godtagbart" och ett "dåligt".

I företagsgruppen tillfrågades 200 företag och svarsfrekvensen var 65 procent. Kommunens 61 fullmäktigeledamöter tillfrågades varav 71 procent svarade.

Företagsklimatet fick betyget 3,0 av företagarna, en förbättring sedan 1999 då betyget var 2,9. Politikerna gav betyget 3,9 mot 3,4 för två år sedan.

Svenskt näringsliv, som bildades för ett år sedan när Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, och Industriförbundet slogs ihop, genomför undersökningen över hela landet.

Rolf Näslund och Jonas Fröberg, regionschef respektive biträdande regionchef i Svenskt näringsliv, offentliggjorde i går resultatet för Kramfors. Politiker och tjänstemän med näringslivsinriktning var väl representerade, däremot inte näringslivet.

- Under våren genomför vi "Lyftet", vi initierar en diskussion kring tillväxtfrågor, inte minst utifrån resultatet av vår enkät. Vårt mål är att Sverige ska börja avancera uppåt i välfärdsligan igen. 1970 var vi fyra i Världen, nu ligger vi på 17:e plats, sade Rolf Näslund.

Rolf Näslund framhöll att undersökningen, som genomfördes mellan den 15 oktober och 10 december i fjol, efterfrågar hur folk uppfattar saker. - Den är inte vetenskaplig, men ger en uppfattning om hur vindarna blåser.

Vad tror företagare och politiker att olika grupper i samhället har för attityd till företagare? Företagarnas betyg för olika grupper hamnade strax över betyget tre, alltså godtagbart. Bland annat trodde man att skolan och media var mer välvilligt inställda än kommunala tjänstemän, kommunpolitiker och allmänheten.

Politikernas betyg för samma gruppers attityder låg mellan cirka 3,8 och strax över fyra. De trodde att de själva, de kommunala tjänstemännen och skolan, alla över 4, var mera positiva än media och allmänheten.

När det gällde företagsklimatet återkom, föga överraskande, mönstret. Högre betyg från politikerna än företagarna. I båda fallen hade dock bilden förbättrats sedan 1999.

Företagarna gav lågt betyg för kommunal upphandling, kommunala regler och byråkrati och vägar, tåg- och flygförbindelser. Däremot godkänt för kommunens service till företagen, sundhet i konkurrens samt IT- och telenät.

Politikerna var särskilt nöjd med kommunens servicen till företagen som fick drygt fyra.

För rekrytering och utbildning blev företagarnas medelbetyg inte i något fall över tre och allra sämst i tillgången på arbetskraft.

I diskussionerna kring näringslivet i Kramfors berättade Köpmannaföreningens ordförande Christer Westin att Kramfors i ett hänseende var landets största kommun; nämligen den största kommunen som saknar bokhandel.

Han efterlyste en undersökning om kommunen, utan att bryta mot konkurrensregler, skulle kunna stödja en bokhandel genom att göra lokala bokinköp.

Kommunalrådet Christer Nilsson förklarade att en undersökning pågår.

- Det handlar om outsourcing av en kommunal verksamhet som kan bli privat. Vi håller på att se om det går att genomföra.

En sammanfattning av enkäten var att Kramfors låg relativt bra till, både i jämförelse med landet i övrigt och med länets kommuner.erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons