Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Bibliotekets Vänner bildad

Annons
Föreningen Bibliotekets Vänner bildad

Om en ny skola byggs i Nyland, hur ska då biblioteket kunna integreras på ett bra sätt?

Det är en av de frågor föreningen Bibliotekets Vänner i Nyland kommer att arbeta med framöver.

På måndagskvällen bildades en ny förening i Nyland. Vid ett konstituerat möte i biblioteket i Folkan valdes en styrelse bestående av fem ledamöter. Till ordförande valdes Birger Carlsson medan Eira Edström fick sekreteraruppdraget.

De övriga tre personer som valdes in i styrelsen för Bibliotekets Vänner är Annika Åkermark, Britta Kjerrlander och Ingun Kronström. Initiativtagarna till föreningen, Nylands bibliotekarie Gun Samuelsson och kommunens bibliotekschef Ingrid Olsson, fanns också på plats.

Den 22 oktober bjöd man in till ett upprops- och informationsmöte i Folkan. Då kom 14 personer, vilket var betydligt fler än man väntat sig. Vid det mötet bestämdes att en förening skulle bildas den 21 januari. Tanken på att starta en stödförening för biblioteket har Gun Samuelsson burit på en längre tid.

- Jag läste för flera år sen om att man startat en förening i en avkrok i Värmland. Det innebar ett lyft för hela bygden. Bland annat ordnade man en bokmässa.

I augusti samlades bibliotekspersonalen på Gålsjö för ett par arbetsdagar där man bland annat diskuterade hur biblioteken ska möta framtiden. Frågan om en stödförening kom då åter upp.

- Gun nappade direkt och därför är det i Nyland en förening också först bildas, berättar Ingrid Olsson.

Tanken med föreningen är att man på en relativ liten ort som Nyland ska kunna ordna arrangemang som annars inte är möjliga. Till exempel att ordna en bokmässa, arrangera konserter och föredrag.

- Det handlar om att få till en stödtrupp och därmed få folk engagerade. Vilka önskemål har människorna? Därmed känner man sig också mer delaktiga, säger Gun Samuelsson.

Med fler engagerade i biblioteksverksamheten kan man erbjuda befolkningen ett större utbud. Därmed ökar också Nylands attraktion vilket kan locka människor att bosätta sig på orten, tror Samuelsson.

En fråga som är aktuell och i högsta grad berör biblioteket är planerna på att bygga en helt ny skola i Nyland. Något beslut är ännu inte fattat. Om en ny skola byggs är det naturligt att integrera biblioteket i skolan. Hur kan det göras på bästa sätt? Redan på första mötet kom frågan upp till diskussion. En fråga som föreningen säkert kommer att diskutera fler gånger.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons