Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få vaccinerar sig

Alla västernorrlänningar över 65 år och alla som ingår i någon av riskgrupperna bör vaccinera sig mot influensan. Ändå var det bara 20 procent av de över 65 år som vaccinerat sig i början av förra månaden.

Annons

Hans Boman, landstingets smittskyddsläkare, säger att fler tillkommit sedan dess, men att man inte kommer att nå målsättningen.

– Världshälsorganisationen WHO har som mål att 75 procent av de över 65 år ska vaccinera sig. Dit har vi aldrig nått i Sverige, vi ligger ungefär på 35–40 procent i landet och ännu lite lägre här i Västernorrland, säger Hans Boman

Antalet västernorrlänningar som vaccinerat sig är lite fler i år än året innan, men lågt ifrån så många som 2007 och 2008, alltså innan svininfluensapandemin.

Förklaringen är enligt Hans Boman framförallt att det skapades en allmän oro för vaccineringarna på grund av en del biverkningar av svininfluensavaccinet.

– Men säsongsvaccinet är beprövat och har inte de biverkningarna. Det som kan inträffa ibland är att man får lite lätta influensasymptom de första dagarna och kanske lite lokal värk vid sticket.

Befinner man sig i en riskgrupp är det ändå mycket bättre med en eventuell sådan biverkning än att bli sjuk i influensa, anser han. För dem kan influensa sluta med lunginflammation och i värsta fall vara livsfarligt.

Förra året fick 200 svenskar intensivvårdas på grund av komplikationer av influensan. Tre fjärdedelar av dessa var över 65 år eller i någon av riskgrupperna.

Ungefär 10–20 procent av de under 65 år hör till någon av de andra riskgrupper, men hittills har knappt en procent av dessa vaccinerat sig.

Hans Boman säger att det fortfarande inte är för sent att ta vaccin, för influensan har ännu inte kommit utan den brukar vänta till januari/februari.

Det tar en till två veckor efter en vaccination innan den verkar med full effekt.

Grupper som bör vaccinera sig

Alla över 65 år De flesta som avlidit av influensa tillhör den gruppen.

Kroniskt lungsjuka. Dit hör exempel de med kol, astma och cystisk fibros.

Extremt feta eller neuromuskulärt sjuka. Hit räknas de med BMI över 4o eller om man har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Kroniskt hjärtsjuka. Berör de med medfödda hjärtsjukdomar, de som medicinerar eller kontrolleras regelbundet för hjärtsvikt eller kärlkramp.

Kroniskt lever- eller njursvikt. Gäller framförallt grav njursvikt men även patienter i dialys.

Personer med diabetes mellitus. Berör den som har instabil diabetes.

Personer med kraftigt minskat immunförsvar. Även personer i samma hushåll eller som vårdar den gruppen kan behöva vaccinera sig.

Gravida kvinnor. Gravida kvinnor som befinner sig i andra eller tredje trimestern rekommenderas att vaccinera sig. Alltså om man är i de två sista tredjedelarna av graviditeten.

Mer läsning

Annons