Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foppa och Zäta - riktiga charmtroll

Annons
Foppa och Zäta - riktiga charmtroll

Foppa och Zäta! Den duon kommer i sommar att charma många besökare på Hornöberget. Nu handlar de inte om hockeyspelarna utan om Moosegardens två söta älgkalvar.

Häromdagen öppnades den nya attraktionen på Hornöberget: Moosegarden. Premiärdagen var tämligen lugn för Sune Häggmark och hans personal. Visningarna av älgarna, med en timmes mellanrum, lockade inte alltför många besökare.

Nu var det väntat. Och bra, tycker Sune Häggmark.

- Starten blev lugn och det är bra för både oss och älgarna.

Annars har älgarna, bestående av tjuren Ludwig och kon Nordis samt de två månadsgamla kalvarna Foppa och Zäta, acklimatiserat sig bra i det cirka två hektar stora hägnet.

- Biotopen här på Hornöberget är också precis den rätta för älgar, berättar Sune Häggmark.

Att älgarna i fortsättningen kommer att attrahera och locka många besökare råder det inget tvivel om. Den anläggning som Sune Häggmark öppnade i Orrviken utanför Östersund 1997 har utvecklats till en "turistdragare" av rang.

Journalister och tv-team från hela Europa har varit på besök. Anläggningen rankades nyligen som nummer två efter ishotellet i Jukkasjärvi vad gäller Sveriges turistattraktioner.

- I juli kommer vi under tre dagar ha besök av tv-programmet "Packat och klart".

På Hornöberget har man valt att "smyga igång" verksamheten.

- Inför årets säsong var det till exempel för sent att få med de tyska arrangörerna av bussresor.

För det är just turisterna från Europa som är mest fascinerade av älgarna. Visst attraherar dessa annars så skygga djur även svenskarna.

- Det som är så populärt är att man verkligen kommer djuren nära, säger Sune Häggmark.

Under den cirka halvtimmeslånga visningen får besökarna veta allt som är värt att veta om "skogens konung". Man får möjlighet att klappa både den stolta men snälla tjuren Ludwig, kvigan Nordis och de söta kalvarna.

Det är inte otänkbart att Nordis kan gå i väntas tider. Om så är fallet lär hennes kalvar inte få dia så länge. Älgkornas mjölk är nämligen bokstavligt talat guld värd. Av mjölken blir det älgost. Priset på mjölken i förädlad form uppgår till smått osannolika 1750 kronor litern.

- Osten är Sveriges svar på rysk kaviar. Slottet, ambassader och Herrods i London vill köpa så mycket det bara går, säger Sune Häggmark stolt.

Även älgarnas avföring är värdefull och användbar. Av denna görs papper som har en strykande åtgång. Varken osten eller papperet tillverkas dock vid anläggningen på Hornöberget. Det gör man i Orrviken.

Sten Engblom

Mer läsning

Annons