Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följde ambassadens råd- avvisas nu från Sverige

Annons
Följde ambassadens råd

- avvisas nu från Sverige

Glädjen inför den stundande julen dog tvärt i fredags för Huan Kew Thum och Kent Thorsson. I brevlådan fanns ett avvisningsbeslut för Huan Kew Thum räkning som ska verkställas inom två veckor.

- Detta på grund av att vi följde svenska ambassadens direktiv när hon ansökte om uppehållstillstånd, säger Kent Thorsson.

Malajsiskan Huan Kew Thum, eller June som hon också kallas, och Kent Thorsson träffades via ICQ på internet i slutet av 1998. De fick direkt god kontakt och mejlade flitigt till varandra.

- I juni året därpå besökte jag June och hennes familj i Malaysia, men vi var då bara goda vänner, berättar Thorsson.

Kärleken tilltog dock. I april 2000 separerade June från sin make och Kent reste åter till Malaysia.

När Kents semester var slut ville de inte skiljas åt utan gick till svenska ambassaden i Kuala Lumpur för att få veta hur de skulle göra för att ansöka om uppehållstillstånd för June. Där fick June upplysningen att de kunde åka till Sverige och därifrån göra en ansökan.

- I och med den uppgiften åkte vi till Sverige.

June följde med Kent till Sprängsviken och har därefter sammanbott med honom och hans 13-årige son.

Den 18 september 2000 ansökte June om uppehållstillstånd, vilket blev avslaget den 14 november. Orsaken till Migrationsverkets nekande svar är att ansökan ska göras i den sökandes hemland och inte, som i Junes fall, i det land dit man önskar flytta.

Paret överklagade via advokat beslutet, men fick åter avslag.

Sedan har ärendet legat i över ett år hos utlänningsnämnden. I fredags kom så beskedet om avvisningsdatum; den 19 december innebär Junes sista dag i Sverige.

- Det känns otroligt orättvist. Ärendet har legat i över ett år hos utlänningsnämnden och så får vi inte ens två veckor på oss innan hon måste resa, säger Kent Thorsson.

Kent och June försöker nu med hjälp av sin advokat ta reda på vad som gäller och om det finns något de kan göra åt situationen.

- I sådana här lägen känner man sig helt utlämnad, vi vet inte vad vi ska göra. Det är bedrövligt att tjänstemännen som handlagt ärendet enbart följer lagtexten till punkt och pricka. Var finns det mänskliga tänkandet?

€ Kan inte June resa tillbaka till Malaysia och därifrån göra en ny ansökan?

- Vi befarar att Junes pappa och bröder ska förhindra henne att återvända. De har en speciell syn på kvinnor och vill inte att de ska beblanda sig med européer.

- Jag vill inte åka till Malaysia ensam och Kent kan inte ta tjänstledigt från sitt jobb under den tid en ny ansökan med tillhörande intervjuer tar. Jag känner mig väldigt ledsen och orolig för framtiden, säger June Thum.

ann-cathrin granbäck

0612-771762

De angivna skälen anses vara otillräckliga

Migrationsverket skriver i sitt avvisningsbeslut av den 14 november 2000 att Huan Kew Thums angivna skäl till att hon inte kan återvända till sitt hemland för att på nytt ansöka om uppehållstillstånd är otillräckliga.

Bestämmelser om uppehållstillstånd på grund av anknytning finns i utlänningslagen. Enligt 2 kap. 5§ framgår det att den som vill ha tillstånd i Sverige ska ha ordnat detta före inresan i landet, och att tillstånd inte får ges efter inresan.

Undantag kan dock göras om utlänningen har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och om det inte är skäligt att kräva att utlänningen återvänder till sitt hemland för att ansöka därifrån.

I regeringens proposition 1999/2000:43 framgår att större tonvikt ska läggas vid de svårigheter en sökande kan möta när det gäller att återvända till hemlandet för att göra en sökan därifrån.

Migrationsverkets beslut kan överklagas och gjordes så också i fallet Thum.

Utlämningsnämnden valde dock att gå på Migrationsverkets linje och verkställer avvisan.

ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons