Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlassen går frånSandö till Härnösand

Annons
Flyttlassen går från

Sandö till Härnösand

Nu har den stora flytten från Sida-Sandö påbörjats. Innan årsskiftet ska lokalerna vara tömda och utstädade. En 30-årig epok avslutas därmed.

Det mesta av datorer, kopiatorer och annan kontorsutrustning flyttar med till Härnösand. En del utrustning skickas till Sida Civil Society Center som startar nästa år. Under en övergångstid till oktober, när lokalerna på Gådeåområdet är färdigställda, håller man till i en provisorisk byggnad.

En del utrustning följer med de språklärare som i fortsättningen ska vara verksamma vid Statens Skola för Vuxna. Räddningsverket på Sandö får också användning för en del av Sidas tekniska utrustning.

- En mindre del av utrustningen säljs ut. Däremot kommer mycket inventarier i form av kontorsmöbler och hyllor att säljas, berättar Jim Dawe, rektor på Sida-Sandö.

Det är cirka 4 000 kvadratmeter som ska tömmas. Lokaler för undervisning, boende och administration. Flyttningsarbetet inleddes i november men börjar först nu ta riktig fart.

Eftersom Sidas nya institution i Härnösand får en annan inriktning än vad man haft på Sandö minskas antalet anställda från 41 till 10-12. De som sägs upp kommer fram till sommaren att disponera ett rum på Sandö och ha tillgång till dator, telefon och annan utrustning för att söka jobb. Jim Dawe tror inte att rummet kommer att användas i så stor utsträckning.

- Det har löst sig för de flesta i och med att de fått nytt jobb, gått i pension eller börjat en utbildning. Något jag är glad över. Själv vet jag inte vad jag ska göra. Jag är fortfarande anställd av Sida och trivs bra här i Kramfors.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

FAKTA/Sida-Sandö

1971 bildades biståndsutbildningsnämnden och placerades i Kramfors med tre anställda. Syftet vara att bygga upp en utbildning inriktad mot biståndsarbete.

1972 flyttades nämnden till Sandö. Samtidigt anställdes 17 lärare och utbildningen, som sorterade under försvarsdepartementet, påbörjades i Grämestaskolan.

1975 blev utrikesdepartementet huvudman.

1976 flyttades utbildningen till Sandö.

1981 blev det namnbyte till Nämnden för u-landsutbildning. Totalt fanns det nu 35 anställda.

1982 flyttades Sidas språkskola på Lövudden i Västerås till Sandö.

1986 inrättades en tjänst som rektor på Sandö och organisationens karaktär som skola stärktes. Nytt namn: Sandö U-centrum.

1987 var 65 anställda vid skolan som då var som allra störst. Samtidigt påbörjades byggnationer av nya utbildningslokaler och gemensam restaurang och reception med Räddningsverket.

1991-1992 skedde fler utbyggnader, bland annat tillkommer hotell- och konferensdel. Detta var sista byggprojektet. Totalt har staten kostat på runt 150 miljoner kronor.

1995 sorterades verksamheten in under Sida efter att tidigare varit en egen statlig myndighet. Nytt namn blev Sida-Sandö.

1998 skedde en översyn av verksamheten som ett tag var nära att flyttas till Björknäs sjukhem i Kramfors. I slutändan blev det dock en verksamhet med annan profil och med placering i Härnösand.

Mer läsning

Annons