Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn får nallar till jul

/
  • Matilda Viksten, Matilda Andersson och Elin Svensson har fått ihop över hundra gosedjur som flyktingbarn ska få till jul.
  • En julnalle som ska bli julklapp.
  • Fler vinterjackor och herrvinterskor behövs.
  • Elin Svensson, Matilda Andersson och Matilda Viksten som alla går i åttan på Gudmundråskolan i Kramfors har samlat ihop över hundra gosedjur. Leksakerna ska bli julklappar som ska ges till barn bland de asylsökande som bor runt om i Kramfors kommun.

Tre tjejer på Gudmundråskolan i Kramfors har samlat in över hundra nallebjörnar och andra gosedjur. Mjukisdjuren ska lagom till jul delas ut till barn bland de asylsökande.

Annons

Matilda Andersson, Elin Svensson och Matilda Viksten sitter i ett hav av nallebjörnar och andra kramgoa djurleksaker. På ett par veckor har 14-åringarna fått ihop de färglada och fantasifulla figurerna. Det började med att kyrkan undrade om Matilda Andersson kunde skaffa nallar till flyktingbarnen i Kramfors kommun. När asylsökande kommit till Jakobsgården där Gudmundrå församling delar ut insamlade kläder har det också efterfrågats leksaker till barnen.

– Jag tyckte att det var en bra idé, ville gärna hjälpa till och tog också hjälp av två klasskompisar i 8 C, berättar hon.

Trion har satt upp affischer på Gudmundråskolan och ute på stan. Vid en gudstjänst i Gudmundrå kyrka berättade Matilda Andersson om deras arbete. Responsen har inte låtit vänta på sig. Bara från elever och personal på skolan har det lämnats in över hundra gosedjur och sedan även många från allmänheten. Målet som var just hundra leksaker har därmed överträffats med råge.

De tre tror att det är viktigt för barn att få ha ett eget mjukisdjur och att detta i ännu högre grad gäller barn som flytt från krig.

Leksakerna ska nu delas ut, dels i samband med klädutlämningen på Jakobsgården, dels som julklappar vid julmåltider som kyrkan anordnar. Anita Larsson som jobbar med klädutlämningen tycker att tjejerna gjort ett mycket bra jobb med sin insamling.

– När människor flyr från kriget hinner de bara ta med sig det allra nödvändigaste och inga leksaker. Därför är den här insamlingen så bra. Vi behöver nu också mer vinterkläder, varma jackor och vinterskor för herrar är det som saknas mest.

Mer läsning

Annons