Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera gräs- och skogsbränder under helgen

Annons
Flera gräs- och skogsbränder under helgen

Räddningstjänsten uppmanar till största varsamhet

Faran för skogs- och gräsbränder ökar i takt med att det torra och varma vädret fortsätter. Under helgen fick räddningstjänsten i Kramfors rycka ut för att släcka flera bränder.

- Vi uppmanar folk att vara mycket försiktiga och restriktiva när man ska elda eller grilla, säger brandmästare Hans Hjeltström.

Det ovanligt varma och fina vädret under praktiskt taget hela maj har glatt många människor. Nu har medaljen också en baksida. Eftersom det varma vädret har parats med utebliven nederbörd blir det nu allt torrare i skog och mark.

För varje dag som går utan regn ökar brandfaran. Något som räddningstjänsten i Kramfors kommun fick erfara under helgen. Nu behövde man inte rycka ut för att släcka några större bränder. Totalt släckte räddningstjänsten fyra mindre skogs- och gräsbränder under helgen.

Vid 13-tiden på lördagen fick Ullångers deltidskår ta hand om en mindre skogsbrand i Jäppling söder om Ullånger. Eftersom man snabbt var på plats begränsades branden som annars hade kunnat sprida sig snabbt i det blåsiga vädret.

Ett par timmar senare kom nästa larm. En mindre brand fick då släckas i ett gräsparti intill en grillplats vid udden intill Ångermanälven nära Bruket i Kramfors. Ett mindre gräsområde brändes av innan räddningstjänsten kom på plats.

Tidigt på lördagsmorgonen kallades Kramfors räddningskår till en villabrand på Allégränd i Kramfors. Strax därefter kom nästa larm om en gräs- och skogsbrand nära Gretastorpsvägen vid Nordwin i Brunneområdet.

Den branden fick deltidskåren från Nyland ta hand om. När branden var släckt upptäcktes ännu en brand i samma område. En bil inne i skogen hade börjat brinna. Vid den branden assisterade även kollegorna från Kramfors.

Om det torra vädret fortsätter är risken stor att räddningstjänsten får mycket att göra framöver. Hans Hjeltström vädjar därför till alla människor om största möjliga varsamhet i handhavandet med eld.

- Ska man grilla ska man göra det endast vid anordnade grillplatser och då vara mycket noga med att ingen glöd finns kvar.

Faran för skogs- och gräsbränder bedöms alltså som stor. Ännu råder inte allmänt eldningsförbud. Hans Hjeltström utesluter inte att eldningsförbud kan införas om torkan fortsätter.

- Idag bedöms faran för skogs-och gräsbränder som en fyra på en skala av fem. Men det är inte så att det blir automatiskt eldningsförbud när vi kommer upp till fem på skalan.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons