Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill öka antalet platser för sina mjölkkor

/

Antalet mjölkkor i länet har minskat stadigt under många år.
Investeringarna i nya stallar för mjölkkor rasat med 65 procent under det första halvåret i år jämfört med 2012, enligt Jordbruksverket.
Men i Västernorrland var utvecklingen faktiskt den motsatta.

Annons

– Under första halvåret 2012 fick vi in två ansökningar om förprövning av stallar som innebar en ökning med 44 mjölkkoplatser, säger handläggaren Hanna Svanbäck på länsstyrelsen.

I år kom det in tre ansökningar om utökningar av stallar under samma period, vilket innebär en ökning med 184 mjölkkoplatser. Detta om man beslutar sig att verkligen satsa vilket inte är säkert.

– Det visar ju att det i alla fall finns tre jordbruk som vill investera och gå vidare, säger Hanna Svanbäck.

Samtidigt konstaterar hon att förprövningarna ändå är få och att det är mycket lugnt på investeringsfronten, det kan därför svänga kraftigt statistiskt mellan enskilda år

Från Jordbruksverkets sida är man också oroliga över den långa trenden med färre mjölkkor och färre som investerar i nya byggnader för mjölk.

På drygt tio år har mjölkproduktionen minskat med 13 procent. Antalet stallplatser i landet minskade med 5 000 under första halvåret i år,

I förlängningen kan det betyda att ännu mer jordbruksmark inte behövs och det speciellt i skogsbygderna. Landskapsbilden förändras.

– Att antalet förprövningar inom mjölkproduktionen minskar visar en stor osäkerhet inför framtiden. För att produktionen på sikt ska kunna hålls på dagens nivå krävs avsevärt större investeringar än vad som indikeras nu, säger chefekonomen Harald Svensson hos Jordbruksverket.

Mer läsning

Annons