Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler övervakningskameror på Ådalsskolan

/
  • Sara Norrbin, Therese Karlsson, Timmy Finstad.

Efter fyra större stölder på Ådalsskolan i Kramfors vill skolan utöka sin kameraövervakning. Det är framför allt eleverna som blir drabbade av stölderna, menar lärare på Estetprogrammet.

Annons

Under sommaren har utrustning stulits för över 100 000 kronor från gymnasieskolans lokaler. En del inbrott har skett dagtid och det är främst de tekniska programmen som är utsatta. Estetiska programmet har blivit av med många kameror.

– I år har det varit fyra stycken stölder. På morgonen på väg till jobbet undrar jag ibland om jag ska mötas av en krossad ruta eller inslagen dörr, säger Lena Ledin Andersson, fotolärare på Ådalsskolan.

Ett av inbrotten skedde mitt på dagen när hela skolan var i aulan. När läraren Per-Eric "Perra" Westin kom tillbaka till sitt rum var dörren bortmonterad, datorer och kameror var försvunna.

– Jag trodde att sex års undervisningsmaterial var borta, men det var tur att Lena hade sparat allt på en hårddisk, säger han.

De tycker båda att övervakningskameror ökar säkerheten för utrustningen. Lärarfacket har varit med i samråd kring övervakningens placering och hantering.

– Så länge inte filmmaterialet är tillgängligt för alla eller att det blir en övervakning av elever och personal, är det bra, säger Lena Ledin Andersson.

– Det är inte summorna av stöldgodset som är den största orsaken till att vi vill ha kameraövervakning, utan otryggheten det skapar för elever och lärare, säger Peyman Vahedi, rektor.

Dyr teknik tar större plats på skolan nuförtiden och är en av anledningarna till ökad stöldrisk, tror Peyman Vahedi. Till att börja med föreslår Barn-, Kultur- och Utbildningsförvaltningen att förråd, datorsalar och entrédörrar ska övervakas.

Ådalsskolan är en av de första skolorna i kommunen som fick kameraövervakning, men då har det rört utomhusmiljön. År 2008 ville skolan inte ha kameror inomhus.

– Tiderna har förändrats nu och tekniken går framåt. Vi ska gå ut med informationen till eleverna och låta dem vara med och tycka till. Integriteten ska inte kränkas hos personal eller elever, säger han.

Framåt vårterminen kan tekniken vara installerad.

Mer läsning

Annons