Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femmor är trygga i skolan

/
  • Göran Löfroth är stolt över de lärare som gör att eleverna känner sig trygga, det ska vara nummer ett på en skola.
  • Linus Lindholm, Lovisa von Euler och Elis Vestin trivs i Nordingråskolan.

Elever i Kramfors tycker till inför Skolinspektionens besök nästa år. De känner sig trygga och trivs, men musik i klassrummet kunde det vara mer av.

Annons

Både elever, pedagogisk personal och föräldrar har fått svara på enkäten som Skolinspektionen skickat ut, inför en inspektion 2014.

Årskurs fem i Kramfors skolor känner sig mest trygga i jämförelse med de 48 andra kommuner i Sverige som är med i undersökningen.

– Jag känner mig trygg om jag mår bra och vet att någon inte mobbas, säger Elis Vestin som går i femman på Nordingråskolan.

– För mig betyder det att ingen slåss eller att jag inte känner mig rädd, säger Lovisa von Euler.

Även Linus Lindholm håller med. De trivs och känner att lärarna är rättvisa och att de får hjälp när de behöver. Ibland skulle de vilja att det var lugnare på vissa lektioner och de har ett förslag på hur det ska gå till. Alla i klassen ska få lyssna på musik vilket skulle göra att de koncentrerade sig bättre.

– Det är häftigt när det är riktigt tyst och alla är inne i skrivande eller läsande, säger Linus Lindholm.

Göran Löfroth som är rektor för Nordingråskolan, Ullångerskolan samt låg- och mellanstadiet på Högakustenskolan är glad över svaren som eleverna ger, speciellt att barnen är trygga.

– Det är väldigt bra med en inspektion för det ger oss en möjlighet att bli bättre, men ibland granskas administreringen mer än vad som händer i klassrummen, säger han.

Men i samband med en inspektion borde även skolornas resurser ses över, tycker Göran Löfroth. Med ständig minskad budget är det svårt att ge det stöd som behövs till många elever, menar han.

Elever i årskurs 5, 9 samt år 2 på gymnasiet har svarat på enkäten och Skolinspektionen ska granska att regler och lagar följs i de 49 kommunerna under 2014. Skolenkäten används som underlag för att bedöma kvalitén.

Mer läsning

Annons