Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem elever har stängts av efter nätmobbning: "Inte rädda att ta konflikten om det händer mer"

/
  • Ådalsskolan tvingades tillfälligt stänga av fem elever sedan de ägnat sig åt kränkande filmning.
  • Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Ådalsskolan har i år drabbats av tre allvarliga händelser med kränkningar på nätet och i sociala medier. En film visade en elev i duschen. Fem elever har under en tid varit avstängda från skolan.

Annons

Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, talade allvarsord när alla elever på fredagsmorgonen hade samlats i aulan. Problemen med live-appen Periscope, liksom andra sätt att snabbt publicera filmer på nätet, har aktualiserats över landet den sista tiden. Peyman Vahedi sammanfattade de kränkande händelserna, och konsekvenserna av dessa, som skett lokalt.

Veckan efter nyår, innan de kränkande filmningarna på Ådalsskolan var kända, tog Peyman Vahedi upp övergreppen på kvinnor i Köln och andra platser.

– Jag pekade särskilt ut hur det skett när killar varit i grupp. Knappt fem dagar senare framkommer det att fyra elever på skolan varit mycket aktiva med olämplig filmning som fått stor spridning, trots att de bara utgör 0,7 procent av eleverna. Ytterligare fem, sex elever har varit aktiva i kommentarsfält till filmerna.

För att utreda händelserna stängdes fyra elever av från skolan, men är nu tillbaka. Ytterligare tre fick skriftliga varningar och i fyra fall blev det samtal med elever och vårdnadshavare.

– Samtliga elever var ångerfulla och insåg allvaret. Ibland kunde de inte tro att det verkligen var de som skrivit inläggen, innan de fick se sitt namn och sin bild.

Bara några dagar senare inträffade en ny olämplig filmning, men inte på skoltid. Några tjejer, bland dem någon elev på skolan, hade på helgen en fest som de livefilmade. Följden blev att de fick en mängd kränkande sexuella kommentarer. Skolan tog upp detta med de inblandade.

– Vad gör behovet av bekräftelse så stort och varför förstår man inte att alla kan se detta, inklusive mormor och lärare?

Veckan efter inträffade det allvarligaste. En elev filmade en kamrat i duschen och filmen spreds. Den drabbade eleven mår förstås dåligt och för skolkamraten som filmade blev konsekvenserna värre än avstängningen som nu är avslutad. På grund av händelsen och faktorer kopplade till det program eleven går på blir det inte möjligt att ta sin gymnasieexamen på Ådalsskolan.

Peyman Vahedi framhöll att problemen inte bara handlar om appen Periscope, som inte användes vid den sista händelsen.

– Ni har i mobilerna verktyg som kan ge allvarliga konsekvenser innan ni hunnit tänka.

Andra problem har varit att informationsblad från elevkåren har rivits ned. Peyman Vahedi påpekade att bara 2,8 procent av eleverna på något sätt varit inblandade händelserna, men att rektorer och personal inte är rädda för att ta konflikten om det händer mer.

Mer läsning