Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig sevärdhet ska bli säker

/

Restaureringen av Gudmundrås gamla kyrkoruin har startat.
Runt en miljon kronor kommer det att kosta att få ruinen i sådant skick att den går att besöka på ett säkert sätt.

Annons

Ruinen efter den kyrka som byggdes i slutet av 1100-talet har under flera år förfallit. Risken att stenar skulle rasa från murarna har gjort det till en farlig plats att besöka. I år har flera möten hållits om kyrkoruinens framtid. En budget och plan för restaurering av ruinen har nu tagits fram.

– Det känns väldigt bra, detta är ju en historisk plats som vi vill att folk ska kunna besöka, säger Agne A Andersson, kyrkoherde i Gudmundrå församling.

Under förra veckan började personal från Jämtfasad att resa byggnadsställningar runt de gamla kyrkomurarna. Murarna ska sedan täckas in med plast så att det blir ett rum som kan värmas med gasolvärmare där reparationerna ska utföras.

– Det arbetet startar någon gång efter trettonhelgen, berättar Jonas E. Andersson vid Jämtfasad.

Det handlar om ett projekt med många delar. Murarna ska demonteras och byggnaden dokumenteras. Sedan omfogas allt murverk och murstommen förstärks.

– Vissa av de högre delarna av muren kommer att tas ned och blir lägre. Hade den nuvarande höjden behållits hade projektet blivit dubbelt så dyrt, säger Agne A Andersson.

Tillfarterna till ruinen ska anpassas för att lättare kunna användas av funktionsnedsatta.

– Att handikappanpassa kyrkoruinen går inte, men det ska vara möjligt att ta sig fram och kunna se den på nära håll, säger Agne A Andersson.

Nya skyltar ska sättas upp som både visar vägen till sevärdheten och berättar dess historia. Det finns även planer på att installera strålkastare som belyser kyrkoruinen under dygnets mörka timmar. Agne A Andersson hoppas att det till sommaren ska vara möjligt för intresserade att besöka ruinen.

Förutom Gudmundrå församling som äger marken är även Kramfors kommun, Gudmundrå hembygdsförening, Härnösands stift, Murberget och länsstyrelsen med i projektet. Länsstyrelsen står för största delen av den miljon som restaureringen kommer att kosta. Exakt hur de olika parteras insatser fördelas är inte helt klart, förutom pengar kan även arbetskraft och maskiner räknas in i budgeten.

Kyrkoruinen restaurerades tidigare i samband med arkeologiska utgrävningar 1937-1938. Då hittades också många gamla mynt, av vilka en del kan ses i Gudmundrå kyrkas tornmuseum. Ruinen har yttermåtten 11 x 20 meter, murarnas höjd varierar mellan 0,5 och 2,5 meter och har en genomsnittlig tjocklek på 1,5 meter.

Mer läsning

Annons