Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte ut sonens ortopediska skor

/

Azizbek Bayanov skulle hämta ett paket med ortopediska skor på Konsum, Postens utlämningsställe i Kramfors. Men identitetshandlingen han fått av Migrationsverket godtogs inte.

Annons

Azizbek Bayanov kom i juli som asylsökande från Uzbekistan till Kramfors tillsammans med fru och två söner. Familjen trivs bra i det nya landet, både barnen och de vuxna har redan fått vänner. Azizbek Bayanov har också hjälpt till vid de klädinsamlingar för asylsökande som anordnats.

Tvåårige sonen David har en skada i en fot och använder speciella ortopediska skor som hjälper honom att gå.

– Han har en sorts skor som är anpassade för sommaren, men nu inför vintern behöver han en annan modell. Vi har vänner i Moskva som skaffat lämpliga skor och skickat dem i ett paket hit till Kramfors.

Men när Azizbek Bayanov visade sin ID-handling för att få ut paketet blev det stopp. Kopian av hans pass godtogs inte.

Azizbek Bayanov berättar att man från Migrationsverket förklarat att passkopior är giltig legitimation för att till exempel lösa ut paket. Passet och andra ID-handlingar har Migrationsverket tagit hand om.

Paketet måste lösas ut före den 25 oktober, i annat fall går det tillbaka till avsändaren i Ryssland. Azizbek Bayanov tycker att situationen är märkligt. Han är själv advokat och har googlat för att hitta en lösning eller förklaring i den svenska lagstiftningen, men har inte lyckats. Känslan är att ha hamnat i något slags moment 22.

– Det är viktigt att min son får de här skorna.

Azizbek Bayanov är långt ifrån ensam bland asylsökande att ha problem med nekade id-handlingar.

– Det här händer med jämna mellanrum. Men vi är ombud för Posten och måste följa deras regler. Man måste legitimera sig med originalhandlingar. Det kan vara pass, CIS-märkta ID-handlingar eller nationella ID-kort, berättar Stefan Westin, ansvarig vid Konsums postutlämning i Kramfors.

Louise Utter, presskommunikatör på Migrationsverket, berättar att Migrationsverket enligt utlänningslagen har rätt och skyldighet att ta hand om en asylsökandes ID-handlingar fram till att denne får uppehållstillstånd eller lämnar landet.

– Det behövs för att utreda de sökandes identiteter och att de kommer från de land som uppges.

Hon förklarar att det brukar fungera med vidimerade kopior av ID-handlingar.

– Men på Migrationsverkets kontor i Kramfors har man nu en grupp som jobbar med frågan. De ska kontakta postombuden och reda ut detta för att hitta en lösning som Posten godtar.

Mer läsning

Annons