Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska Linnésällskapet i Linnés fotspår vid Skuleberget

/
  • De flesta deltagarna i Linnéresegruppen på toppen av Skuleberget. Roland Moberg i blå skjorta längst bak till vänster.

Lyckan var fullkomlig, särskilt för botanikerna i det engelsktalande sällskapet, när de upptäckte linnean som blommade längs gångrampen på toppen av Skuleberget!
Under en stund såg man bara ryggarna och skosulorna när de försökte få en så bra bild som möjligt av växtplatsen.

Annons

Ett trettiotal personer tog linbanan upp på Skuleberget fredagen den 11 juli. Resenärerna deltog i en resa i regi av det engelska Linnésällskapet, The Linnean Society of London. Några av resenärerna kom från Australien och brukar delta i det engelska Linnésällskapets årliga Linnéresor. De reste nu i Linnés fotspår längs en del av hans Lappländska resa, en resa som Linné gjorde ensam sommaren 1732. Han skrev om hur han klättrade upp mot grottan i Skuleberget och varit nära att falla ner.

Roland Moberg bördig från Näske, botaniker vid Uppsala universitet och tidigare ordförande i Svenska Linnésällskapet, var deras kunnige färdledare och guide. Han hade organiserat resan tillsammans med vattenmiljöexperten Ewa Willén, SLU Uppsala. Göran Persson från SLU i Uppsala hade utarbetat ett mycket informativt sammandrag på engelska om Linnés resväg och de platser denne beskrev särskilt väl. Geologen Christer Åkerström från Nordingrå berättade om de speciella geologiska förhållandena i Skuleberget och UNESCO-klassade världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård.

Många i gruppen var rutinerade resenärer i Linnés fotspår och har deltagit på flera av Linnés landskapsresor i Sverige. Dessutom var många av dem närvarande i Uppsala under festligheterna vid firandet av Linné 300 år under 2007. De flesta deltagarna var aktiva och pensionerade professorer från olika universitet i Storbritannien och Australien. Resenärerna var kunniga inom många expertområden och de tyckte att det var en extra genuint intressant upplevelse att själva få trampa samma stigar som Carl von Linné gått och ridit på. En turistprodukt som borde kunna utvecklas på lokal nivå som upplevelser för alla slags besökare från när och fjärran.

Hela resan i Linnés spår pågick under en vecka. Den avslutades i Lycksmyran i Lappland, en plats där Linné vände med anledning av all mygg som attackerade honom där. Vid Naturum Höga Kusten vid foten av Skuleberget går den gamla Norrstigens sträckning där Linné reste alldeles framför entrén till själva byggnaden med utställningar och information om världsarvet. Linnés anteckningar i original från hans långa lappländska resa förvaras hos The Linnean Society of London.

Solveig Nordin Zamano

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons