Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bransch i förändring

/
  • Göte Hagenvald och Helen Östman vid en ny slags gravsten, gjord av kompositmaterial.

Den sista viljan kan vara digital och gravstenen av kompositmaterial. Även begravningsbranschen förändras med tiden. Fonus i Kramfors håller därför öppet hus under två dagar.

Annons

Av en slump upptäckte kontorsansvariga Helen Östman ett dokument om att det förra månaden var 30 år sedan Fonus etablerade sig i Kramfors. Det var dessutom också 1983 som kontoren öppnades i Härnösand och Sollefteå.

– Jag tyckte det vore trevligt att uppmärksamma detta och bland annat informera om att vi är medlemsägt och kooperativt.

Göte Hagenvald var kontorsansvarig för Fonus i Kramfors åren 1983-98. Han berättade om att den första datorn kom 1996. Nu för tiden kan den som vill hemma vid tangentbordet sköta allt kring en anhörigs bortgång eller planera sin egen begravning. En rådgivare ringer dock alltid upp och stämmer av uppgifterna.

Vita arkivet, Fonus planeringshjälp för den egna begravningen, har nu en funktion för att släcka ned sidor på sociala medier när folk avlidit.

– Man lägger in sina konton på Facebook och Twitter så överlämnar vi dem till anhöriga när en person går bort, exemplifierar Helen Östman branschens anpassning till nya behov.

Fonus har precis startat ett stort digitaliseringsprojekt av alla de fysiska dokument i Vita arkivet man åtagit sig att arkivera och som hittills förvarats i ett bergrum.

Helen Östman kom till en för henne helt ny bransch när hon för fyra år sedan började på Fonus.

– Man möter folk i sorg, men det är ett mycket intressant och givande jobb.

Göte Hagenvald var åren 1966-69 butikschef på Konsum i Bollstabruk. Under den tiden fanns det en begravningsbyrå i butiken.

– Det var ett försök inom kooperationen att lösa begravningsverksamheten på några mindre orter.

Mer läsning

Annons