Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevkonst pryder skolan

Annons
Elevkonst pryder skolan

Under nästan ett helt läsår har högstadieeleverna på Herrskogsskolan idogt arbetat under bildtimmarna med färglära, komposition och specialiserat sig i olika konstnärer och deras arbeten. Resultatet har blivit en utställning som nu pryder skolan.

Korridoren på Herrskogsskolan är sig inte riktigt lik. De som gått på skolan eller besökt den har tidigare kunnat beskåda de meterstora målningarna som varit uppsatta på väggarna.

De är nu ett minne blott och har i stället ersatts av inramade smakfulla elevarbeten.

- Totalt har jag cirka 400 alster som är bra nog att hängas, men då vi har brist på ramar begränsar vi oss till ett 50-tal, berättar bildläraren Galina Lundholm.

Årskurs 7 har arbetat med färglära, gått igenom perspektiv och bland annat lärt sig hur man målar ett rum med dess linjer, väggar och former. Bildanalys har även funnits på schemat.

Åttorna och niorna har valt en intressant konstinriktning och en representant för den. Uppgiften har sedan varit att fördjupa sig i dennes liv och verksamhet samt att "kopiera", det vill säga måla eller skulptera av, ett verk.

- Arbetsuppdraget är alltså tvådelat. Eleverna måste muntligt eller skriftligt redovisa vad de kommit fram till om konstnären. Slutprodukten, själva målningarna, hänger nu i korridoren.

Emma Olsson och Linus Eklund i klass 8b tycker mycket om bildämnet. Emma har valt att koncentrera sig på van Gogh och Linus vet numera det mesta om Gaugin.

- Vi har lärt oss en hel del eftersom vi inte kunde så mycket innan om olika konstnärer. Vi har även fått lära oss att måla i olika tekniker och hur man blandar färger.

Självklart är det med stolthet Emma och Linus ser sina verk hänga till allmän beskådan.

- Fast det är lite pinsamt att se när andra tittar på ens tavla.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

5-6 veckors

arbete ligger bakom Linus Eklunds och Emma Olssons konstverk. De tycker bild är ett av de roligaste skolämnena och får då utlopp för sin kreativitet.

- Sedan behöver man inte skriva så mycket, säger de skämtsamt.

foto: eleonor bölenius

Bildläraren

Galina Lundholm är stolt över de prestationer Herrskogsskolans elever åstadkommit.

Mer läsning

Annons