Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever mår allt sämre

/
  • Om eleverna får bättre matvanor och är mer aktiva kommer det att ge positiva resultat i skolan, tror Christina Norlander, verksamhetschef för skolhälsovården.

Flickor mest utsatta visar Kramforsrapport. "Många äter inte ordentligt".

Annons

Elever, speciellt flickor, mår sämre ju äldre de blir visar en rapport från hälsosamtalen i Kramfors skolor. Det är också en trend i hela Sverige.

Studien gäller läsåret 2012-13 och visar att många elever inte äter frukost och lunch samt väljer bort idrott på gymnasiet.

Däremot har fetman minskat under en femårsperiod. Eleverna svarar att de trivs i skolan men att arbetsron och koncentrationsförmågan kunde vara bättre.

– Men att eleverna upplever att de mår dåligt överlag i livet är något som vi behöver ta på allvar, säger Christina Norlander, verksamhetschef över skolhälsovården.

Alla elever erbjuds hälsosamtal i förskolan, årskurs 4-7 och första året i gymnasiet. Hälsosamtal finns även i grannkommunernas skolor men det är enbart i Kramfors som svaren sammanställs i en rapport. Nästan 90 procent av alla elever som blivit erbjudna samtal har deltagit.

Lärandet på skolan skulle förbättras om det vore möjligt för eleverna att få frukost i skolan, tror Christina Norlander.

– Många elever äter inte ordentligt med frukost eller lunch och flera elever uppger att de inte har någon att äta tillsammans med eller att de inte hinner.

I besparingarna som barn-, kultur och utbildningsförvaltningen behöver göra inför nästa år finns elevhälsan som en möjlig nedskärning.

– Att dra in en fjärdedels tjänst inom elevhälsan finns som förslag och det skulle vara en panikåtgärd som troligen inte är aktuell. Men det är en politisk prioritering och beslutet tas i nämnden den 18 december, säger förvaltningschefen Peter Levin.

Elevhälsan består av skolsköterskor, kuratorer och psykologer.

– Det finns inte någon enkel förklaring till att eleverna mår allt sämre, men det är värt all uppmärksamhet, säger Christina Nordlander.

Mer läsning

Annons