Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekolåtar och framtidens klimat på Hola

/
  • – Man undrar ju om klimatförändringarna går fortare och fortare ju längre tiden går, säger Cecilia Mirén. På bild sitter också Patrick Ek och Christoffer Larsson.
  • Det behövs en officiell definition av klimatflyktingar, menar Shora Esmailian.
  • På menyn fanns dubbelmarinerad ekologisk nötstek och rostade grönsaker.
  • Jannike Stenskog vill öka de ekologiska ingredienserna till 20 procent.

Ekolåtar, klimatflyktingar och ekologisk mat avslutade Framtidsveckan på Hola Folkhögskola. De flesta i publiken var oroliga över klimatförändringar.

Annons

Det finns fortfarande spår av regnvädret i närheten av Hola Folkhögskola och genom jordskred rasade en väg och en banvall under tågrälsen. Frilansjournalisten Shora Esmailian visar på liknande händelser i Pakistan inför en blandad publik av elever på skolan och gäster utifrån.

Innan föreläsningen spelade ljudproduktionseleverna upp ekolåtar, ett projekt som hade tolkats på olika sätt. Den sista låten var dramatisk som i en undergångsfilm.

– De som är oroliga för klimatförändringar kan resa sig upp, säger hon till publiken.

De flesta i rummet reser på sig.

Genom att börja i Pakistan, gå vidare till Kenya och Egypten knyter hon ihop klimatförändringar med rättvisefrågor och kolonialism, men framför allt låter hon oss möta människor och livsöden. Shora Esmailian har skrivit en reportagebok om klimatflyktingar och kan berätta om varje person på bild, deras historia och drömmar.

Flera i publiken frågar om det går att göra något åt förändringarna, eller om det är försent.

– Jag vill inte att ni går härifrån deprimerade, jag tänker på arabiska våren i Egypten. Människor samlades och störtade en diktator som hade suttit i 30 år, de vände på maktordningen. Det kan vi med, säger Shora Esmailian.

I restaurangen strömmar hungriga människor till. Denna vecka har den mesta av maten varit ekologisk i samband med Framtidsveckan.

– Det är mycket roligare att laga ekologiskt, godare, fler grönsaker och friskare, säger Helena Stadin som har satt ihop menyn för veckan.

Lyssna på ekolåtar från musikproduktion och ljudteknikskursen här. Allt från punk till elektroniskt, med inspiration kring ekologi och hållbarhet.

Mer läsning

Annons