Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebrahem har aldrig fått träffa sin son – har fastnat i ett Moment 22 där ingen tar ansvar

Ebrahem Alshammat i Ullånger flydde från Syrien och kom till Kramfors 1 februari 2015. I december förra året fick han uppehållstillstånd och har på kort tid lärt sig utmärkt svenska. Allt borde vara bra – men han har fastnat i en hopplös situation – läs här om hans Moment 22.

Annons

Läs också: Mordhotad familj riskerar utvisning

Ebrahem Alshammat längtar efter sin familj. Men hur han än kämpar kan de inte återförenas.

Kvar i Syrien finns hans fru Naura Hamdo och hans 1,5 år gamla son Adnan.

Men han har aldrig fått se sin son, för Adnan föddes efter flykten från den krigsdrabbade staden Lattakia. Och Ebrahem längtar efter att få ta honom i sitt knä.

Sonen Adnan har aldrig fått träffa sin pappa.

– Jag kan nå min fru via internet och på mobiltelefon. Men varje gång vi pratar så bara gråter hon och säger att hon bara tänker och tänker. Dessutom är hon svårt sjuk och min son är också sjuk.

Han säger att situationen är mycket svår i staden, det är problem med läkarvård och man är rädd att gå ut.

Hustrun Naura Hamdo är sjuk och kvar i krigets Syrien, i den regeringskontrollerade staden Lattakia.

Därför vill han förstås återförenas med sin familj. Men det verkar hopplöst. Familjeåterförening, som tidigare var målet för den som fått permanent uppehållstillstånd, har blivit nästan omöjligt.

– 16 juni blev jag uppringd av Migrationsverket som sa att om hon ska komma hit måste hon besöka ambassaden i Ankara, Turkiet, för en intervju. Men gränsen mot Turkiet är stängd så dit kan hon inte ta sig.

I stället föreslog en tjänsteman på Migrationsverket att hon skulle besöka svenska ambassaden i Sudan, i Khartoum, berättar han. Det var också praktiskt möjligt för henne att ta sig dit.

– Men på ambassaden där svarade man att det inte var möjligt att göra någon intervju..

Därefter har han och hans fru varit i kontakt med flera andra länder där Sverige har ambassad.

– Vi har varit i kontakt med ambassader i Kina, Indien, Ryssland, Mauretanien och andra länder dit syriska medborgare kan komma utan visum. Men varje gång blir svaret från ambassaderna att vi inte kan få någon intervju.

Istället har familjen hänvisats till Egypten, Saudiarabien och Turkiet igen, där det i praktiken är omöjligt att ta sig in till en svensk ambassad för den som kommer från Syrien, säger han.

Ebrahem Alsammat trivs utmärkt i Sverige men saknar sin sjuka fru och son soim han aldrig fått träffa.

I torsdags fick han följande svar från en tjänsteman på Migrationsverket när han förklarade den omöjliga situationen.

"Hej,

Tyvärr kan jag inte hjälpa till med det. Det är upp till den sökande att ta sig till en svensk Utlandsmyndighet...

Hälsningar"

Ebrahem kom som asylsökande till Frånö och efter att ha fått uppehållstillstånd skaffade han en egen lägenhet i Ullånger.

Han är till yrket elektriker och genomgår nu den sista delen av svenskundervisningen för invandrare, SFI. Ebrahem gör det nationella provet i september. Sedan hoppas han kunna få jobb – och få tillbaka sin familj.

– Jag hoppas att regeringen läser det här, säger han.

Hos Migrationsverkets presstjänst säger man att situationen är komplex. Att den styrs utifrån olika länders syn på viseringar och att det är en politisk fråga som Migrationsverket inte styr över.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning

Annons