Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt restaurera kyrkoruin

/

Kyrkoruinen i Kramfors är i ett accelererande förfall. En ordentlig restaurering beräknas kosta närmare 1,8 miljoner kronor. Frågan är nu hur detta ska gå att finansiera.

Annons

Gudmundrås gamla kyrka byggdes i slutet av 1100-talet och användes tills den nya stod färdigt 1801. Det som finns kvar av den första kyrkan är nu en ruin som allt mer sönderfaller. På olika håll funderar man över vad som kan göras för att stoppa förfallet.

– Det kan vara farligt om stenar rasar från murarna. Sedan är detta en viktig historisk plats som är mycket väldokumenterad, säger Agne A Andersson, kyrkoherde i Gudmundrå.

I maj hölls ett möte om kyrkoruinens framtid med deltagande av Gudmundrå församling, Kramfors kommun, Gudmundrå hembygdsförening, Härnösands stift, Murberget och länsstyrelsen. Om tre veckor träffas man igen för att se om det går att komma fram till en lösning.

Ruinens murar restaurerades i samband med de arkeologiska utgrävningarna som 1937-1938 gjordes under ledning av riksantikvarieämbetet och Wilhelm Holmquist. Sedan dess har bara smärre åtgärder genomförts. Gudmundrå församling som äger marken ville 2008 täcka ruinen med sprängsten, men fick avslag på detta av länsstyrelsen.

Då gjordes också en kalkyl att en ordentlig åtgärd skulle kosta nära en miljon kronor.

– Vid en beräkning i år hade summan stigit till nära 1,8 miljoner, vilket är en stor andel av de 7 miljoner länsstyrelsen årligen har för byggnadsvårdande insatser i hela länet, säger Leyla Nyman, antikvarie vid länsstyrelsen.

Det finns ett tiotal kyrkoruiner i länet och de är i varierande skick. Gudmundrås ruin är intressant bland annat för att den är väl dokumenterad och att man där gjort en mängd fynd, som till exempel gamla mynt.

– Den är också en av de ruiner som har mest originalmaterial, till skillnad från de i Nordingrå och Njurunda som är mer rekonstruerade, säger Leyla Nyman.

Gudmundrå församling är beredd att satsa 50 000 kronor på en upprustning av kyrkoruinen och har ansökt om att Kramfors kommun ska gå in med motsvarande summa.

– Huvuddelen av pengarna måste komma från länsstyrelsen. Vi måste ju i första hand prioritera vår levande och dagsaktuella verksamhet, säger Agne A Andersson.

Det finns olika idéer om hur en restaurering kan genomföras, en sådan är att arbetet och kostnaderna fördelas över flera år. Viktigt är att det finns ett lokalt intresse.

– Går vi in med pengar vill vi att kyrkoruinen sedan också ska komma till användning, säger Leyla Nyman.

Mer läsning

Annons