Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dusch och hajmiddag belöning efter månaders slit

Annons
Dusch och hajmiddag belöning efter månaders slit

Efter nio månaders målmedveten satsning har så expedition SAGA nått sitt mål. Maria Hedman och Kristin Lundgren har inte bara vunnit kampen mot Grönlandsisen, de har även nått upp till de mål de ställt på sig själva.

- Vi skrek av lycka när vi såg byn Isertoq. Det var en känsla som inte går att beskriva, det vände sig i magen, berättar Maria Hedman på en knastrig telefonlinje.

Tidningen berättade igår om hur tjejerna beräknade nå sitt slutmål i måndagskväll. Inget gick fel i den beräkningen och de bor nu på vandrarhemmet i Ammassalik.

Själva slutmålet för den dryga månadslånga färden var Isertoq på Grönlands östkust. Den ligger på en ö i havet och när Maria och Kristin kom skidande över isen störtade byns alla barn emot dem.

- De hjälpte oss fram och bar en massa grejer. Sedan blev vår utrustning roliga leksaker, stavarna användes bland annat till pilkastning. Ingen i byn hade en aning om att vi skulle komma, ändå fick vi ett fantastiskt mottagande.

Via helikopter åkte sedan Maria Hedman och Kristin Lundgren till Ammassalik och fick där en skön och välbehövlig dusch efter 34 dagar i samma kläder.

- Vi har borstat tänderna en gång per dag, det är det enda vi kunnat göra i hygienväg. Det går inte med ord att beskriva hur vi luktade, säger Hedman.

Efter all frystorkad mat smakade middagen bestående av piggval, potatismos och grönsaksröra jättegott.

Under hela expeditionen har äventyrarna valt att inte ha kontakt med hemmen.

- Vi har mest pratat med olika medier och på så sätt fått reda på lite om vad som händer i omvärlden. Fokus har lagts på själva uppgiften och för att inte störas har vi inte pratat med våra familjer under färden. Nu har vi dock ringt hem.

Under det korta telefonsamtalet kommer Maria Hedman flera gånger tillbaka på den underbara känslan av att ha klarat av det uppställda målet. Kamratskapen har under resan fördjupats och inte en gång har de varit osams eller tappat humöret.

- Det är vi förvånade över själva. På något sätt har vi gått på rutiner och varit vi två mot naturen och kilometrarna.

Det dröjer ungefär en vecka innan Maria Hedman och Kristin Lundgren kommer hem till Bollsta och Härnösand. Dels måste de fixa en flygbiljett hem, dels vill de vara kvar ett tag för att njuta och hinna smälta allt.

- Än har inte någon känsla av tomhet infunnit sig, fortfarande är vi uppfyllda av lycka och glädje. Det känns ofattbart att vi klarat det!

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons