Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiska älgskador

/

Betesskadorna av älgar på ung tallskog i länet ökar dramatiskt i Ångermanland.
På sikt kan det handla om uteblivna inkomster för skogsbruket på hundratals miljoner kronor.
– Skadenivån i Sollefteå, Örnsköldsvik, Strömsund och Kramfors ligger på 17-18 procent per år, berättar Skogsstyrelsens Vanja Strand.

Annons

Det innebär att skadorna nu nått en rekordnivå, i varje fall har hon aldrig varit med om något liknande. De acceptabla älgskadorna är maximalt 2 procent av varje års huvudstam, nästan 10 gånger lägre än hur det nu ser ut.

Problemet med barkgnag och avbetade toppskott är att tallarna aldrig kan växa upp till värdefullt timmer, bara till massaved.

– SLU visade häromåret att det även blir kraftiga tillväxtminskningar.

Brist på lämpligt foder har gjort att även lövträd med höga naturvärden som asp och sälg försvinner. Till och med gran har börjat angripas.

I vårt grannlän Västerbotten har samma inventering nyligen visat en skadenivå på 11-20 procent av tallarnas huvudstam, en fördubbling på något år.

Det kan finnas flera orsaker bakom uppgången, som en kraftigare älgstam, snöförhållanden vintertid och hur älgarna gör sina vintervandringar.

Vanja Strand säger att det är upp till de som sköter viltförvaltningen att dra slutsatser kring vad som behövs.

– Vi bedömer att hårt betestryck under lång tid kan ha utarmat skogen på viltfoder, vilket gör ungskogen mer känslig för älgbetning och att risken för stamskador ökar. Älgarna tvingas helt enkelt gå hårdare på det vinterfoder som finns. En åtgärd vore att tillfälligt sänka älgstammen under den nivå som är långsiktigt önskvärd och låta fodret växa till sig, säger viltansvarige Bo Leijon.

Mer läsning

Annons